PMB, obligată să-l despăgubească pe Constanda cu 76 milioane € iar el va returna Satul Francez

Dora Vulcan | 05.06.2019

Primăria Capitalei trebuie să-l despăgubească cu 69.312.000 de euro pe omul de afaceri Costel Constanda, iar acesta trebuie, la schimb, să returneze Satul Francez în starea în care l-a primit.

Pe aceeași temă

Sentința Curții Supreme, cu miză imobiliară uriașă pentru bucureșteni, este definitivă și irevocabilă.

La instanța de fond, la Tribunalul București, Constanda câștigase despăgubiri de 165 de milioane de euro.

Suma trebuie dată în echivalent în lei la data plății, la care se adaugă dobânda legală aferentă sumei, începând cu data introducerii acțiunii - 20 ianuarie 2010 - până la data plății efective a sumei.

Minuta instanței, AICI

În urmă cu două decenii, omul de afaceri Costel Constanda a obținut în instanță 3 hectare de teren în Satul Francez, zonă rezidențială din nordul Capitalei, unde omul de afaceri cumpărase înainte de anul 2000 drepturile litigioase asupra a 3,3 hectare de teren.

Primăria, condusă la acea vreme de Traian Băsescu, a refuzat să i le acorde, oferindu-i la schimb aceeași suprafață de teren dar în parcul Bordei.

Pentru că nu a fost lăsat să-și dezvolte proiectul imobiliar demarat în parcul Bordei, Constanda a dat primăria în judecată.

După cinci ani de proces a câștigat despăgubiri de 18 milioane de euro, pe care municipalitatea a refuzat să-i plătească, oferindu-i la schimb un teren în Satul Francez.

Pe terenul primit la schimb, se aflau mai multe vile pe care Constanda intenționa să le demoleze pentru a construi un complex de case scoase la vânzare. Lucrările nu i-au fost aprobate, însă, de consilierii generali, deși aceștia, spune Constanda, se angajaseră printr-un contract să aprobe planul urbanistic zonal.

Omul de afaceri a luat un împrumut de la o bancă, girat cu terenul obţinut de la Primărie, pe care nu putea însă să construiască, pierzând astfel profitul pe care miza și fără să poată returna creditul. Banca a scos terenul la licitație cu toate construcțiile aflate pe el: 17 vile în care nu locuia nimeni.

Odată cu vilele, la licitaţie au fost scoase la licitație o creşă şi o sală de sport.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22