PNL a boicotat ședința adoptării ”Fără penali” ca să nu voteze PSD respingerea inițiativei

Redactia | 12.11.2020

Ședința Biroului Permanent (BP) al Senatului, convocată la solicitarea USR pentru ora 12:00, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, după ce au fost prezenți doar doi membri.

Pe aceeași temă

Ședința Biroului Permanent (BP) al Senatului, convocată la solicitarea USR pentru ora 12:00, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, după ce au fost prezenți doar doi membri – președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, și senatorul USR, George Dircă.

BP-ul trebuia să convoace plenul pentru a vota inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”, astfel încât referendumul să poată avea loc odată cu alegerile parlamentare de pe 6 decembrie.

”PSD, PNL și UDMR au boicotat ședința de BP convocată de USR la ora 12:00. În acest moment la senat are loc o sindrofie cu membrii BP și diplomați pentru a prezenta santierul “Grădinile Senatului”, a transmis USR într-un comunicat de presă.

”PNL a boicotat ședința conducerii Senatului dominată de majoritatea PSD pentru că vrea ca Inițiativa Fără Penali să fie adoptată! În acest moment, PSD – “groparul justiției”, autorul OUG 13, ar respinge acest proiect de revizuire a Constituției, care amintim că trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari. Majoritatea toxică PSD din Senat (nu mai puțin de jumătate din senatori sunt în momentul de față membri PSD) de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului “Fără penali”! PNL garantează adoptarea inițiativei “Fără penali” și a propunerii de revizuire a Constituției în conformitate cu referendumul pe justiție inițiat de Președintele României, în data de 26 mai 2019 și votat de peste 6 milioane de români. Acest lucru se va întâmpla odată cu învestirea noului Parlament! Spre deosebire de alții, noi nu avem încredere în PSD și azi există riscul ca inițiativa să fie respinsă. Nu putem permite PSD să continue ticăloșiile în Parlament! PNL nu poate fi de acord să dea gir PSD pentru a recăpăta controlul asupra Senatului, prin compunerea Biroului Permanent, respectiv să permită ca toate măsurile Guvernului să fie răstălmăcite, compromise, denaturate în acest Parlament expirat și ilegitim”, a transmis ulterior PNL.

Radu Mihail, liderul senatorilor USR, a depus în acestă dimineață o solicitare de convocare a unui nou Birou Permanent astăzi de la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei ”Fără penali”, potrivit unui anunț al USR.

”Acum este momentul când PSD și PNL vor putea demonstra că sunt interesați cu adevărat ca ”Fără penali” să fie deblocată pentru 6 decembrie, participând la ședinta de BP și la plen”, a subliniat liderul senatorilor USR.

Miza organizării unei ședințe de plen astăzi pentru a se vota inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” ar fi fost organizarea referendumului pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. Dar, pentru că inițiativa nu va fi adoptată în această săptămână în Senat, consultarea populară nu va mai putea fi suprapusă peste scrutinul din 6 decembrie.

Inițiativa, care a fost semnată de peste un milion de români, a fost deja adoptată pe 14 iulie de Camera Deputaţilor, cu 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Pentru a trece și de senat, proiectul are nevoie de o majoritate calificată de două treimi, adică de minimum 90 de voturi.

Pasul următor este supunerea sa controlului constituțional, CCR fiind obligată să se pronunțe în maximum 5 zile de la votul în senat.

Aprobarea finală vine din partea românilor, prin referendumul care trebuie organizat în ultima duminică a perioadei de 30 de zile calculată din ziua adoptării în Camera decizională a Parlamentului.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că

  • „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

În ședința de Birou Permanent a Senatului, desfășurată online la ora 12, s-a prezentat doar reprezentatul USR și președintele interimar al camerei.

Toți ceilalți 10 reprezentanți ai partidelor, PSD, PNL și UDMR, au absentat, deși ședința e la un click distanță.

E clar mesajul: nu vor referendum Fără Penali pe 6 decembrie.

Îl știam și bănuiam, dar am sperat că poate înțeleg să nu joace murdar față de așteptările milioanelor de oameni care vor Fără Penali în Funcții Publice în Constituție.

Un parlament toxic, o clasă politică a penalilor. Asta avem.

Veniți la vot pe 6 decembrie să scăpăm de ei!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22