PNL a semnat un protocol de COLABORARE cu PSRO, partidul lui Mircea Geoana. Primul punct: Formarea unei majoritati pentru o MOTIUNE DE CENZURA

P.c. | 30.04.2015

Pe aceeași temă

Partidul National Liberal a semnat un protocol de colaborare cu Partidul Social Romanesc, infiintat de Mircea Geoana. Primul punct al acordului prevede formarea unei majoritati parlamentare capabila sa elaboreze o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta, relateaza Hotnews.


Protocolul semnat de copresedintele PNL Vasile Blaga si de presedintele PSRO, Mircea Geoana se intinde pe perioada actualei legislaturi parlamentare, dar poate fi exista prelungit si pentru legislatura 2016-2020.

 

Geoana a declarat, la inceputul lunii aprilie, ca membrii partidului sau au inceput deja discutiile pe proiectul de guvernare propus de PNL si ca un acord intre PSRO si PNL va fi semnat dupa Pasti. Geoana a mai afirmat ca partidul sau incepe sa-si creeze structuri la nivel local, el exprimandu-si in acelasi timp siguranta ca o noua majoritate va fi formata in curand in Parlamentul Romaniei.

 

CITITI SI: Liberalii discuta cu formatiunea lui Geoana pentru o noua majoritate parlamentara

 

Despre negocierile cu PNL


"Am constituit impreuna cu cei de la PNL grupuri comune de lucru pe programul de guvernare pe care acestia l-au lansat in dezbatere publica, care este acum intr-o forma de actualizare si la care venim cu elementele noastre specifice de partid de stanga. Vom relua saptamana viitoare, la inceput, dialogul structurat cu domniile lor, pentru a putea identifica elementele de convergenta si de diferentiere pe care un partid de stanga le poate aduce pentru o noua majoritate si intr-un program de guvernare. Fara sa avansez termene rigide, estimarea mea este ca vom putea fi gata ca un acord de parteneriat pentru guvernare sa poata fi semnat intre PSRO si PNL dupa Pasti. Acesta este graficul pe care l-am stabilit impreuna cu cei de la PNL. 

Avem si grupuri parlamentare si in Senat si in Camera Deputatilor. In clipa de fata suntem peste 20 de parlamentari, avem discutii pe care nu le neg. Vom continua sa crestem, deocamdata avem grupuri la Camera si la Senat", a declarat Mircea Geoana intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Parlamentului, relateaza Hotnews.
 

El a adaugat ca nu s-a ajuns intr-o etapa in care sa se negocieze portofolii sau functii si a aratat ca va da "stiri mai actualizate", imediat dupa sarbatorile de Pasti, la "intrebarea care se pune direct sau indirect: cand se face noua majoritate". "Ea se va face, sunt convins ca acesta este un lucru aproape cert si rolul nostru nu este atat de mult sa crestem cantitativ, cat mai ales calitativ. Va spun ca am spus si 'nu' unor colegi care au dorit sa vina catre noi, pentru ca avem si niste criterii pe care noi le respectam", a sustinut Geoana.
 

CITITI SI: Mircea Geoană: Majoritatea acestei țări va fi formată din PNL, PSRO și UDMR. Multi membri PSD și UNPR ni se vor alatura

 

PSRO, structuri locale si liste proprii

 

Senatorul independent a mentionat ca, pana in luna septembrie, isi impune ca obiectiv principal crearea structurilor de partid la nivelul intregii tari.

El a anuntat in context ca, la alegerile locale si parlamentare din 2016, PSRO va avea liste proprii. "Noi nu suntem un partid care este brelocul cuiva, sa-l atarne cineva la cingatoare. Suntem un partid care va avea tractiune si semnificatie electorala. Menirea PSD cu Ponta si cu Dragnea care reprezentau stanga romaneasca practic a incetat si este obligatia si responsabilitatea noastra sa dam celor care sunt oameni de stanga sa dam o alternativa la actualul PSD. Acesta este de fapt obiectivul nostru strategic", a mai spus Geoana. 
 
In privinta lui Marian Vanghelie, aflat in arest preventiv, Geoana nu a dorit sa precizeze daca mai face parte din aceasta formatiune, dar a aratat ca in cazul tuturor membrilor sunt valabile o serie de criterii etice si de integritate.

 

CITITI SI: Mircea Geoana vrea alianta cu PNL: Fiecare zi in plus cu Victor Ponta la Guvern compromite sansa Romaniei


"Cititi in criteriile noastre de integritate si veti avea toate raspunsurile la aceste intrebari", le-a raspuns Geoana jurnalistilor intrebat daca Vanghelie si Oana Mizil mai sunt membri de partid, sugerand astfel ca edilul sectorului 5, co-initiator al PSRO, nu mai este membru in acest partid.

"Am anuntat si sunt comunicate criteriile etice si de integritate ale partidului si veti avea acolo toate raspunsurile. La orice nume, aveti acolo raspunsul. Eu vreau sa lucrez cu regulile, pentru ca in Romania s-a lucrat prea mult cu subiectivism. Si atunci regula spune destul de clar cine are dreptul, cine nu are dreptul, cine nu mai are dreptul sa faca parte din partid si din structurile de conducere", a adaugat Geoana, intr-o conferinta de presa la Palatul Parlamentului.
 

Geoana a facut aceste declaratii la lansarea proiectului politic "Romania sociala", care propune printre altele revenirea la cota diferentiata de impozitare in functie de venit si reducerea semnificativa a impozitarii muncii. "Este raspunsul pe care eu si colegii mei il dam unei nevoi pe care Romania o are, pe care romanii o au si care cer decidentilor politici un nou proiect national, un nou proiect de tara. Un proiect de tara nu poate fi complet fara viziunea stangii, fara o viziune in care dreptatea sociala si dinamismul economic, in care protectia sociala si libertatea economica, in care interesele cetateanului si capitalului romanesc sa nu isi gaseasca un just echilibru", a spus presedintele PSRO, senatorul Mircea Geoana, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.
 

El a explicat ca PSRO vine in intampinarea proiectului de tara lansat de presedintele Klaus Iohannis."E nevoie de un nou partid de stanga pentru ca sistemul traditional de partide (...) se prabuseste sub povara coruptiei a lipsei de competenta si de foarte multe ori chiar si a lipsei de patriotism. (...) Este clar ca PSD sub conducerea lui Ponta si a lui Dragnea a incetat sa mai fie un partid social, este o deviere catre dreapta si recentul Cod fiscal arata clar ca este un Cod fiscal facut pentru si dinspre marele capital. Nu este un Cod fiscal care reprezinta un partid de stanga, este un Cod fiscal al marelui capital",a punctat Geoana.


Proiectul politic al PSRO propune revenirea la cota diferentiata de impozitare in functie de venit, reducerea semnificativa a impozitarii muncii, taxarea marilor averi, revenirea la pactul pe educatie si cercetare din 2008, infiintarea unei banci de dezvoltare pentru IMM-uri, dar si crearea unui fond de investitii pentru energie si pentru agricultura.
 

Mircea Geoana a subliniat ca PSRO este deschis la propunerea PNL cu privire la cresterea graduala a procentului din PIB pentru sanatate catre 6% din PIB.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22