PNL acuză PSD că trage de timp și evită o dezbatere privind alegeri locale în două tururi

Tudor Despina | 08.02.2016

Senatul a retrimis în comisiile de specialitate proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liberalii acuză PSD că trage de timp.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Plenul Senatului a respins luni propunerea grupului PNL de a introduce pe ordinea de zi proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Au fost 73 de voturi "împotrivă", 42 "pentru" și două abțineri, potrivit Agerpres. 

 

Conducerea camerei superioare a Parlamentului, acolo unde PSD are majoritatea, a decis să retrimită la comisii proiectul legislativ al PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Potrivit Hot News, și Comisia pentru Constituționalitate, prezidată de social-democratul Ovidiu Donțu, a cerut să se pronunțe pe marginea proiectului, pe lângă Consimiile Juridică și de Administrație.

 

Chestorul Senatului, liberalul Cristian Bodea, a spus că PSD a propus anularea rapoartelor date deja pe proiectul de lege în cauză cu argumentul că acea Comisie de Cod Electoral ar fi fost funcțională până la 30 Decembrie. În opinia lui Bodea, procedura are ca “argument politic tragerea de timp”, potrivit Agerpres. Și liderul liberal Alina Gorghiu a spus că social-democrații apelează la “inovații” pentru amânarea dezbaterii legii. “Sunt tot felul de invenții și inovații ale PSD, care încearcă să amâne dezbaterea unei legi. Până una alta, de esența democrației ține și dezbaterea unei legi”, a spus ea în Parlament.

 

Tot Alina Gorghiu e cea care admitea, la începutul lunii, că în ciuda eforturilor pe care liberalii vor continua să le depună pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, șansele unui success sunt mici.

 

"PNL va continua să acţioneze pentru revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi. Decizia premierului de a nu interveni în acest proces, deşi avea toată legitimitatea, nu este finalul demersurilor noastre. Vom încerca, prin toate posibilităţile, să oferim românilor un sistem de vot mai bun, pe care toţi îl doresc, dar nimeni, în afară de PNL, nu şi-l asumă. Doar în Parlament sau prin sesizarea Curţii Constituţionale mai putem schimba ceva. Şansele sunt mici, dar vom merge până la capăt", preciza Alina Gorghiu.

 

Șansele de a reintroduce cele două tururi de scrutin la alegerile locale au scăzut brusc marțea trecută, când UNPR a anunțat că va semna cu PSD protocolul de colaborare dintre cele două formațiuni, Vor merge pe liste comune la parlamentare și, la schimb, partidul condus de Gabriel Oprea va vota în Parlament împotriva revenirii la locale din două tururi.

 

PNL încerca să onțină o majoritate parlamentară care să voteze modificarea legii, după ce premierul Dacian Cioloș a explicat clar, lunea trecută, că soluția revenirii la două tururi nu este la Guvern, ci la Parlament: „Cu toată voința guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate”.

 

“Deci, vreau să fie clar, nu accept ca Guvernul să fie folosit ca şi instrument, de oricare partid, pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid. Deci, am fost de acord să avem această discuţie, dar nu pentru ca guvernul să devină instrumentul niciunui partid, nici al celor care sunt împotriva modificării legii, nici al celor care vor modificarea legii.

 

După cum v-am spus, eu cred că o astfel de dezbatere ar trebui să continue să aibă loc, pentru ca pe viitor să fie clar, de fapt, ce vrem, pentru că eu constat că, în momentul de faţă, încă nici partidele nu ştiu exact ce vor. Ceea ce am concluzionat astăzi este că, aşa cum stau lucrurile, din discuţiile mele de astăzi dimineaţă, există o majoritate în Parlament care nu doreşte o modificare acum a regulilor jocului”, a declarat Cioloș la finalul consultărilor cu partidele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22