PNL boicotează plenul în care se va citi joi moțiunea de cenzură USR PLUS și AUR

Redactia | 08.09.2021

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat miercură că parlamentarii PNL nu vor participa la citirea moțiunii de cenzură a USR PLUS și AUR, joi, în plenul reunit.

Pe aceeași temă

El îl atacă pe președintele partidului, Ludovic Orban, pentru decizia acestuia de a comunica moțiunea de cenzură Guvernului și pentru că a convocat plenul Parlamentului pentru citirea moțiunii depuse de USR PLUS și AUR. El spune că scopul acestui demers este dărâmarea Guvernului, în condițiile în care premierul Florin Cîțu este contracandiatul său la alegerile interne din PNL.

„Ceea ce invocă dl Orban este o decizie a CCR care se bate cap în cap cu alte două decizii despre care nu a mai pomenit. Noi funcționăm în baza statutului și a regulamentului, în cazul birourilor permanente reunite și a plenului reunit. Atâta timp cât BPR nu a avut cvorum, nu avem o moțiune, nu avem un „calendar, nu avem practic nimic”, a spus Roman, într-o conferință de presă.

Ceea ce face dl Orban – forțează, pe baza unei interpretări din două pasaje a unei decizii CCR, o procedură care din punctul meu de vedere are un singur scop, acela de a dărâma Guvernul, în cheia jocurilor interne din interiorul PNL”, a mai spus el.

„Am fost lider de grup în perioada în care dl Orban era premierul Guvernului. Aveam circa 20% în Parlament și susțineam minoritar un guvern care și-a trecut majoritatea legilor de adoptare a OUG-urilor Guvernului printr-o majoritate destul de largă. Dacă dl Orban dorește să discutăm despre acest mod de lucru în Parlament, inclusiv relația cu PSD, sunt dispus să merg oriunde să discut cu domnia sa pe această temă”, a continuat Roman.

Orban: Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația să respecte Constituția și legile țării

Răspunzând criticilor premierului Cîțu, contracandidat la șefia PNL, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a spus miercuri că cei doi președinți ai Parlamentului nu pot stabili ordina de zi a plenului reunit, sarcină ce revine birourilor permanente reunite – unde până acum boicotul PSD și al PNL a dus la împiedicarea moțiunii de cenzură USR PLUS – AUR.

USR PLUS și AUR au semnat încă de vineri moțiunea.

„Preocuparea mea de căpătâi e să caut soluții pentru rezolvarea rapidă a acestei situații politice. Am promis patru ani de creștere economic. Trebuie să ne întoarcem la ce le-am promis românilor. Azi, românii se uită și nu înțeleg de ce a apărut criza, de ce problemele nu sunt soluționate. România face față unui val de scumpiri în energie, materiale de construcție, cu creșterea inflației, cu incertitudine legată de capacitatea de susținere a programului de investiții publice, dar și cu valul 4 al pandemiei. România trebuie să finalizeze negocierile cu UE pentru PNRR și pentru programele europene. Fac apel către toți liderii politic să analizeze situația în care ne găsim și să se implice pentru soluționarea rapidă”, a declarat Ludovic Orban, actualul președinte al PNL și al Camerei Deputaților.

„Nu există decât o singură soluție politică onorabilă: refacerea coaliției de guvernare. Orice procedură în curs de derulare trebuie derulată în conformitate cu Constituția. Am decis azi să convocăm plenului camerelor reunite împreună cu președintele Senatului. Convocarea plenului nu cuprinde ordinea de zi, nu e statutar ca președinții să stabilească ordinea de zi. Pentru stabilirea ordinii de zi, vom convoca birourile permanente. Este o obligație constituțională a președinților celor două camere de a convoca plenul pentru a permite respectarea constituției. Suntem obligați să convocăm camerele reunite, ca președinți. Nu noi suntem cei care stabilesc ordinea de zi. Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația să respecte Constituția și legile țării. Lucrurile sunt foarte clare. În calitate de președinte PNL apăr guvernul PNL, nu voi vota moțiunea de cenzură. În calitate de președinte al Camerei, am obligația constituțională de a proceda așa cum cere Constituția. Am obligația de a respecta Constituția și democrația. Dacă o moțiune de cenzură este blocată prin chichițe procedurale, șmecherii și boicotarea cvorumului și absența de la ședințe este un atentat la democrație și la principiul constituțional al statului de drept”, a mai spus Ludovic Orban.

Cîțu sesizează CCR

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că Guvernul sesizează Curtea Constituțională ca să se asigure că toate procedurile la depunerea moțiunii de cenzură USR PLUS – AUR au fost respectate.

PNL susține că doar conducerea Parlamentului poate stabili calendarul moțiunii iar președintele Camerei Deputaților nu are atribuții în acest sens, motiv pentru care ar urma să sesizeze CCR pe conflict între instituțiile statului (Guvern- Parlament).

Suplimentar, premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri dimineață, că a convocat o ședință a conducerii PNL pentru a stabili sancționarea oricărui parlamentar liberal care acționează împotriva propriului guvern.

Cîțu a spus că sesizarea va fi depusă chiar miercuri și că trebuie așteptată decizia CCR înainte ca moțiunea să intre în dezbaterea Parlamentului.

„Deciziile de azi se referă la legalitate. Nu ne opunem ca un partid parlamentar să depună moțiune de cenzură. Vrem să ne asigurăm că toate procedurile sunt respectate din punct de vedere al legalității. Să minți că ai depus nelegal niște semnături este inadmisibil. Decizia Curții Constituționale este sigura care poate să ne spună. După ce se îndeplinesc condițiile de legalitate vom lua o decizie ce vom face. Trebuie să avem o decizie a CCR, azi este a fost depusă acțiunea. Ce ne ne facem dacă participăm la această mascaradă și aflăm că totul a fost ilegal?”, a afirmat Florin Cîțu după ședința Biroului Permanent Național al PNL convocat de aripa Cîțu.

Dragu și Orban au programat citirea moțiunii în plen, joi

Președinții celor două camere au anunțat oficial într-o informare convocarea plenului reunit al Camerei Deputaţilor și Senatului în data de 9 septembrie 2021, ora 16,00 pentru prezentarea Moţiunii de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura ~ansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”.

Documentul enumără nu mai puțin de patru decizii ale Curții Constituționale care obligă la respectarea termenului de 5 zile de la depunerea moțiunii pentru dezbaterea și votarea acesteia. USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură comună vineri seara.

Tabăra Cîțu a anunțat deja că va sesiza Curtea Constituțională în cazul în care va fi convocat plenul, pe motiv că doar Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au dreptul legal să voteze calendarul moțiunii de cenzură.

PNL susține că doar conducerea Parlamentului poate stabili calendarul moțiunii iar președintele Camerei Deputaților nu are atribuții în acest sens, motiv pentru care ar urma să sesizeze CCR pe conflict între instituțiile statului (Guvern- Parlament).

Suplimentar, premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri dimineață, că a convocat o ședință a conducerii PNL pentru a stabili sancționarea oricărui parlamentar liberal care acționează împotriva propriului guvern.

Demersul lui Ludovic Orban îl pune în dificultate pe Florin Cîțu, care a încercat să tergiverseze discutarea moțiunii de cenzură până la Congresul PNL pentru a nu pune în pericol alegerea sa la schimb cu programul PNDL3 de 50 de miliarde de lei, oferite la schimb liderilor locali ai PNL care-l vor alege.

Președintele Camerei Deputaților a invocat respectarea legilor și a Constituției după ce, timp de patru ședințe ale Birourilor Permanente Reunite, nu s-a asigurat cvorumul pentru a se discuta calendarul moțiunii de cenzură.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a prezentat, marți, o decizie din 2010 a Curții Constituționale care obligă Parlamentul să respecte termenul de cinci zile pentru prezentarea și dezbaterea unei moțiuni de cenzură. Orban a anunțat că astăzi va comunica guvernului moțiunea de cenzură pentru ca ea să poată fi prezentată și dezbătută în plenul Parlamentului.

Moțiunea de cenzură a fost trimisă Guvernului

Orban a citat din motivarea deciziei CCR 1525 din 24 noiembrie 2010, potrivit căreia ”împiedicarea prezentării și refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posiblității opoziției de a angaja asumarea răspunderii.”

”Am obligația să respect constituția și legile țării, ca atare derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie. Azi voi comunica guvernului imediat după ședință moțiunea de cenzură. Am primit la cabinetul parlamentar”, a declarat Orban.

Fragment din decizia CCR

  • În consecinţă, împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii.
    Astfel, în cauza de faţă, Curtea reţine că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, nu a respectat termenul de prezentare a moţiunii de cenzură în şedinţa comună a celor două Camere de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia, prevăzut de art. 78 alin. 1 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ceea ce se constituie într-o piedică la prezentarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţia parlamentară. Mai mult, având în vedere cele arătate mai sus, dezbaterea moţiunii de cenzură trebuia deja demarată, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel încât Curtea constată că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, refuză supunerea acesteia spre dezbatere în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constituţie. În acest mod opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima şi controlul parlamentar este lipsit de eficienţă. Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept.

A patra ședință a conducerii Parlmentului nu s-a ținut, marți, din cauză că PSD, PNL și UDMR au lipsit din nou de la ședință, a anunțat co-președintele AUR, George Simion. El susține că au fost prezenți doar 9 din cei 26 de membri ai Birourilor Permanente.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22