PNL cere guvernului să înceteze boicotul împotriva lui Kovesi la EPPO.Dăncilă anunță discuții în PSD

Dora Vulcan | 06.07.2019

Dacă propriul guvern încetează boicotul împotriva fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru preluarea șefiei EPPO, șansele sale sunt foarte mari după ce Franța a preluat șefia Băncii Central Europene

Pe aceeași temă

Șansele lui Kovesi pentru preluarea șefiei EPPO sunt foarte mari după ce Franța a primit satisfacție prin preluarea șefiei Băncii Central Europene. Dacă Jean-François Bohnert, contracandidatul lui Kovesi, va prelua șefia DNA francez, Consiliul UE nu ar mai avea niciun motiv să se opună numirii lui Kovesi. Cu excepția guvernului român și a alianței PSD-ALDE, care, înainte să intre Dragnea la pușcărie, au inundat forurile europene cu cereri de boicot împotriva numirii lui Kovesi la șefia Parchetului European.

Drept urmare, liberalii îi cer guvernului să înceteze boicotul împotriva candidaturii fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, la șefia parchetului european iar celorlalte partide românești din Parlamentul European le cer să o susțină.

„Conjunctura post-alegeri este mai favorabilă. Țările din est pot să revendice cu mai multă forță poziții importante la nivel european. Macron nu prea mai are argumente politice pentru a susține candidatura franceză. Dacă și guvernul român își încetează boicotul și dacă și celelalte forțe politice românești din Parlamentul European vin în sprijinul PNL, șansa României de a câștiga poziția de procuror șef va fi foarte mare”,
a scris Ludovic Orban pe Facebook.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat marți, pe Facebook în ce constă contextul favorabil creat de obținerea de către Franța a conducerii Băncii Centrale Europene.

”De la începutul procedurii de alegere a doamnei Kovesi în poziția de procuror șef european am spus că șansele domniei sale vor crește după alegerile europarlamentare, deoarece prioritățile Franței vor fi altele. În urmă cu două săptămâni am spus clar într-un interviu că prioritatea Franței este poziția de președinte al Băncii Centrale Europene. Astăzi s-a decis exact asta: Franța va da viitorul președinte al Băncii Centrale Europene. Fac aici următoarea afirmație: astăzi au crescut șansele doamnei Kovesi de a deveni procuror șef european”, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan pe Facebook.


Dăncilă: O decizie, după discuții în partid

Întrebată dacă s-a schimbat ceva în ceea ce privește susținerea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror european, premierul Viorica Dăncilă a spus că nu a discutat acest subiect și nu vrea să vină cu o părere personală, o decizie urmând să fie luată în forurile statutare ale partidului.

„Nu am discutat despre acest lucru. Pentru a lua o decizie sau pentru a vedea modul în care ne poziționăm vizavi de acest subiect trebuie să avem o discuție în forurile statutare. Am spus încă de la preluarea mandatului că atunci când luăm decizii nu trebuie să le ia doar președintele sau un grup restrâns. Fiecare decizie trebuie să ne-o asumăm și dacă este o decizie bună, să avem și noi satisfacția acestei decizii în forul în care am luat această decizie, dacă este o decizie rea, să ne-o asumăm cu toții. (...) Trebuie să avem democrație în partid și să luăm deciziile împreună. Nu am discutat acest subiect și nu vreau să vin cu o păJean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi în cursa pentru șefia Parchetului European, este favorit să preia șefia Parchetului Național Financiar francez, echivalentul DNA din Franța. Dacă acesta va fi numit în fruntea DNA-ului francez, Consiliul UE nu ar mai avea niciun motiv să se opună numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European.

Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi în cursa pentru șefia Parchetului European, este favorit să preia șefia Parchetului Național Financiar francez, echivalentul DNA din Franța. Dacă acesta va fi numit în fruntea DNA-ului francez, Consiliul UE nu ar mai avea niciun motiv să se opună numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European.

Singura piedică rămâne doar cea din țară, unde guvernul și coaliția aflată la putere au boicotat candidatura lui Kovesi la EPPO, inclusiv prin demersuri instituționale adresate forurilor europene înainte de condamnarea lui Liviu Dragnea, președinte al PSD și conducător de facto al guvernului, la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Discuțiile despre numirea procurorului șef european au fost sistate înainte de alegerile europarlamentare după mai multe runde de negocieri eșuate între Parlament și Consiliu, determinate de faptul că PE a susținut-o pe Kovesi iar Consiliul, pe Francois Bohnert.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22