PNL demareaza procedura de revocare a șefei Autorității privind datele cu caracter personal

Redactia | 09.11.2018

Ludovic Orban a anunțat vineri că liberalii vor demara, la Senat, procedura de revocare din funcție a șefei Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Pe aceeași temă

Șefa Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a transmis publicației Rise Project o notificare în care solicită divulgarea surselor în cazul anchetei #TeleormanLeaks, amenințându-i pe aceștia cu penalități de 20 de milioane de euro.

"Este un caz similar cum a fost decizia ASF de a interzice, de a-i retrage licența profesională acelei angajate care a semnalat intenția Guvernului de naționalizare a pilonului II de pensii și care din fericire a reușit să câștige în instanță și să anuleze această decizie ticăloasă. De la începutul preluării, de la începutul guvernării unul dintre principalele obiective pe care le-a urmărit coaliția Dragnea – Tăriceanu, a fost aceea de a pune în fruntea instituțiilor publice slugi politice care să transforme instituțiile publice într-un instrument de reprimare a opoziției din societate," a declarat Orban, într-o conferință de presă, citat de Hotnews.ro.

Orban a declarat că cere demisia conducerii autorității și PNL va încerca revocarea acesteia în Parlament.

"Evident, nu numai că cerem demisia conducerii acestei autorități, dar vom și iniția procedura de revocare, chiar dacă ea nu are foarte mari șanse, dar noi o vom iniția pentru că este inadmisibil, este un atac împotriva libertății de exprimare, este un atac libertății mass-media ca o autoritate a statului să își permite să solicite unei instituții media să își divulge sursele de informații și, mai ales , prin acest demers, de fapt, să transmită un semnal de intimidare către toți jurnaliștii independenți, către toți jurnaliștii care exprimă opinii critice față de actuala putere," a spus liderul PNL.

Ce prevede legea cu privire la numirea și revocarea conducerii Autorității:

"Preşedintele şi vicepreşedintele Autorităţii naţionale de supraveghere sunt numiţi de Senat, pentru un mandat cu durata de 5 ani. Mandatul preşedintelui şi al vicepreşedintelui poate fi reînnoit o singură dată.

Poate fi numită în funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte al Autorităţii naţionale de supraveghere orice persoană cu cetăţenia română, absolventă a unei instituţii de învăţământ superior juridic, în condiţiile legii. Preşedintele şi vicepreşedintele sunt persoane independente politic, cu o solidă competenţă profesională, inclusiv în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal, o vechime de minimum 10 ani în specialitate, o bună reputaţie şi care se bucură de o înaltă probitate

Revocarea din funcţie a preşedintelui, respectiv a vicepreşedintelui Autorităţii naţionale de supraveghere se face de plenul Senatului, ca urmare a încălcării grave a dispoziţiilor prezentei legi, dacă nu mai îndeplineşte
condiţiile cerute de lege pentru numire sau în cazul unor abateri grave în îndeplinirea atribuţiilor."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22