PNL după refuzul USR: Lucrurile se fac împreună, nu cu mofturi şi condiţii de neîndeplinit

Dora Vulcan | 15.10.2019

Deputatul PNL Dan Vâlceanu răspunde USR care a anunțat că refuză să participe la guvernare și că susține doar condiționat guvernul PNL după căderea, prin moțiune de cenzură, a guvernului Dăncilă.

Pe aceeași temă

"Nu cred că se pune problema de a gândi în termeni de tehnocraţi şi oameni politici. Guvernul va fi politic, susţinut de partide politice. Nu poţi dărâma un guvern fără a vota altceva în loc. Dintre partidele care au votat moţiunea, dacă acum nu ar vota un guvern, ar însemna un soi de iresponsabilitate. Eu nu cred că se va ajunge la aşa ceva”, a declarat marți deputatul Vîlceanu, într-un interviu acordat Digi 24.

Deputatul spune că și PNL ar fi dorit anticipate, dar că acestea nu se pot organiza în condițiile actuale și că parlamentarii nu vor risca să nu voteze pentru a doua nominalizare a guvernului pentru că, atlfel, își vor pierde mandatul. El a atras atenția USR că nu se poate discuta despre susținerea proiectului USR ”Fără penali în funcții publice” înainte ca PSD că piardă majoritatea în birourile permanente.

"Despre anticipate, şi noi le-am fi dorit ca primă variantă, dar în aceste condiţii nu se pot obţine. E o utopie să crezi că se pot face alegeri anticipate. La a doua nominalizare, parlamentarii vor veni şi vor vota pentru că nu vor să îşi piardă mandatul. Nu ne opunem iniţiativei „fără penali în funcţii publice”, dar trebuie să fim rezonabili și să înţelegem că lucrurile le putem pune în valoare împreună, nu făcând mofturi şi punând condiţii pe care nu le poţi îndeplini. În Birourile Permanente (BP), PSD are încă majoritate, nu poţi urgenta acum decât printr-un vot în BP, să se pună pe ordinea de zi acest proiect, dar, pe viitor, împreună putem face acest proiect. Nu poţi pune condiţii ca acest proiect sa intre pe ordinea de zi pentru că este un timp foarte scurt", a adăugat deputatul liberal.

Luni seară, liderii USR au stabilit într-o întâlnire informală să forțeze în continuare organizarea de alegeri anticipate, în cel mai scurt timp posibil.

Astfel, a avut câștig de cauză gruparea din USR care susține ca partidul să nu intre la guvernare, fără o nouă majoritate în Parlament și un mandat clar de reformă a societății românești.

„USR și Alianța USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen și poziția rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD - în oricare dintre formele sale parlamentare - care va deveni arbitrul oricărei strategii”, a declarat președintele USR, Dan Barna, după ședința de partid de luni seară.

Conducerea USR a decis ca parlamentarii să poată să dea votul de investitură unui cabinet de tranziție care să-și asume ca obiectiv principal pregătirea alegerilor și să îndeplinească anumite condiții care să demonstreze voința unei majorități parlamentare pentru reforme:

· Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.

· Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.

· Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.

· Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

· Toate condițiile de mai sus trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură - de altfel, ele pot fi îndeplinite într-o singură zi de muncă la Parlament, pentru că toate aceste proiecte sunt blocate acum în Legislativ.

La cele patru condiții se adaugă faptul că orice membru al guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate ale USR.

Președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe marți premierul desemnat, funcție pentru care este favorit Ludovic Orban. Anunțul ar urma să fie făcut de șeful statului la finalul unei noi runde de consultări în formulă restrânsă, de această dată cu Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor.

Șeful statului va avea, în aceeaşi zi, consultări cu liderul liberalilor, Ludovic Orban, cu preşedintele USR, Dan Barna, şi cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22