PNL exclude varianta declanșării anticipatelor prin demisia premierului Ludovic Orban

Laurentiu Gheorghe | 13.01.2020

Liderul Deputaților PNL, Florin Roman, a declarat luni, că liberalii au abandonat varianta declanșării alegerilor anticipate prin demisia premierului Ludovic Orban.

Pe aceeași temă

„Premierul nu are de ce să demisioneze. Planul nostru exclude această variantă”, a spus Roman, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, întrebat dacă o demisie a lui Ludovic Orban din funcţia de premier ar putea deschide calea pentru anticipate, relatează Agerpres.

Roman a subliniat că alegerile anticipate reprezintă o promisiune a PNL care va fi îndeplinită.

„Tot ce a promis în campania electorală PNL va livra ca şi promisiune îndeplinită, fie că vorbim de pensii speciale, alegerea primarilor în două tururi, fie că vorbim de desfiinţarea Secţiei speciale. (…) Rugămintea este să mai aveţi răbdare câteva zile şi tot ceea ce am promis va fi livrat. Există şi procedura constituţională a angajării, există şi procedura ordonanţelor de urgenţă. Sunt lucruri pe care PSD nu le va înghiţi”, a spus Roman.

HotNews.ro susține, citând surse liberale, că Guvernul Orban intenționează să-și angajeze răspunderea în Parlament pe alegerea primariilor în două tururi, fapt care ar crea probleme social democrațiilor. De altfel, miza acestei angajări are ca scop forțarea PSD de a depune moțiune de cenzură și a pica în Parlament actualul Guvern deschizând astfel drumul pentru declanșarea alegerilor anticipate.

În acest sens, Florin Roman, a fost întrebat dacă aceste promisiuni vor fi subiectul unei angajări a răspunderii sau unei ordonanţe de urgenţă.

„Nu vom devoala public acest lucru. A fost o discuţie pe care am avut-o astăzi în cadrul Biroului Executiv, preşedintele partidului a fost mandatat împreună cu Raluca Turcan şi cu subsemnatul, în calitate de lider de grup, (…) a fost discuţia pe anticipate. Practic, organizarea sesiunii extraordinare se leagă cu acest pas”, a afirmat Roman.

El a mai indicat că cel mai devreme alegerile locale vor avea loc pe 24 mai, iar cel mai târziu pe 14 iunie.

„În câteva zile vom face şi public acest calendar, pentru că noi ne dorim alegeri anticipate pentru alegeri generale”, a mai spus Florin Roman.

Datele pentru alegeri au fost alese astfel, deoarece pe 31 mai sunt Rusaliile și acea duminică iese din discuție, iar pe 7 iunie se depășește mandatul actualilor aleși locali, alegeri locale precedente din 2016 fiind organizate pe 5 iunie.

UDMR, care sprijină planul PNL de organizare a anticipatelor, a transmis luni ca este de acord cu anticipatele dar sa nu fie comasate cu localele. Calendarul propus de liderul UDMR, Kelemen Hunor, este: alegeri parlamentare anticipate pe 24 mai, alegeri locale pe 14 iunie.

PNL plănuiește convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, Ludovic Orban fiind mandat de Biroul Executiv să ceară „la momentul oportun” a acesteia. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat că priorităţile PNL sunt eliminarea pensiilor speciale, desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, alegerea primarilor în două tururi de scrutin și că se ia în calcul inclusiv varianta asumării răspunderii pentru aceste legi.

„În cadrul Biroului Executiv al PNL au fost discutate propunerile de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada următoare, iar preşedintele partidului, Ludovic Orban, a fost mandatat de către structura de conducere a PNL să solicite, la momentul oportun, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea şi adoptarea unor proiecte de acte normative prioritare pentru PNL în perioada următoare, în condiţiile în care PSD vedem foarte bine că încearcă să blocheze acţiunea guvernamentală care are ca principal scop corectarea principalelor efecte nocive aduse de guvernarea PSD atât la nivelul economiei româneşti, cât şi la nivelul funcţionării instituţiilor publice ale statului”, a spus Dancă, după şedinţa BEx.

Dacă PSD depune moțiune de cenzură iar Guvernul Orban pică în Parlament automat și angajarea răspunderii este respinsă. Sursele citate susțin că dacă se ajunge în această situație conducerea PNL și președintele Klaus Iohannis vor să-l nominalize încă o dată pe Ludovic Orban drept premier.

Pe de altă parte, social democrații care dețin controlul la nivelul conducerii Parlamentului pot bloca numirea unui nou Guvern pe o perioadă de 60 de zile. O altă strategie pe care ar putea-o aborda aleșii neamului de teamă să nu-și piardă pensia (prin nefinalizarea mandatului) este să-l valideze a doua oară pe Ludovic Orban drept premier.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22