PNL finalizeaza proiectul de lege privind votul prin corespondenta. Victor Ponta: O propunere corecta, de bun-simt

T.d. | 20.03.2015

Pe aceeași temă

PNL a finalizat, joi, proiectul de lege care va crea spatiul necesar pentru implementarea votului prin corespondenta, potrivit co-presedintelui liberal, Alina Gorghiu, si vicepresedintelui Mihai Voicu. De cealalta parte, premierul social-democrat Victor Ponta a catalogat proiectul ca fiind “de bun simt”, adaugand ca “PNL isi aduce aminte o data la cinci ani de diaspora”.

"Suntem pentru orice fel de metoda prin care toti cetatenii Romaniei sa voteze, iar propunerea, asa cum a fost anuntata in presa, facuta de PNL, ca cetatenii din diaspora sa se inscrie pe listele electorale e o propunere corecta si de bun-simt", a declarat premierul.

Totusi, Victor Ponta a subliniat necesitatea unor explicatii pentru ca oamenii sa inteleaga ce presupune aceasta initiativa.

"Trebuie sa explicam ce presupune (..) PNL isi aduce aminte o data la cinci ani de diaspora, dar e bine ca au anuntat-o ei pentru ca noi am spus-o de mult. Nu ai cum sa ai sectii suficiente decat daca acei oameni se inregistreaza”, a continuat liderul PSD.

Ponta a exprimat prioritatea diasporei in privinta variantei optime de vot.

Ideea este haideti sa vedem daca aceasta propunere este acceptata de reprezentantii diaspora, dupa care din partea lor sa vina propunerea care e mai buna: vot prin corespondenta, sa trimita scrisoarea in plic, sau vot electronic, care e mai usor decat sa trimiti plicuri. Orice solutie viabila o vom aplica", a argumentat seful Executivului, potrivit Ziare.com.
 

Ce prevede proiectul PNL

PNL a finalizat, joi, proiectul votului prin corespondenta.

Astfel, votul prin corespondenta prevede trimiterea buletinului de vot cu un timbru autocolant care imita stampila cu "votat" din sectii, de catre un alegator din strainatate, prin posta. Documentul se trimite intr-un plic sigilat.

"Desigilarea plicului si punerea in urna este responsabilitatea unui birou electoral costituit dupa toate regulile, care contine si judecatori si reprezentanti ai partidelor politice. Cred ca acolo va fi control reciproc, sunt si magistrati, nu acolo este problema", a explicat Mihai Voicu

In ce priveste garantia unei corecte expedieri a corespondentei, vicele PNL a subliniat ca aceasta responsabilitate “ii revine operatorului postal care va castiga licitatia, evident ca nu ii poate reveni altcuiva".

Voicu a mai spus ca exista si alternativa votului electronic, pastrand reverve in acest sens.

"In acest moment, nu am strans la un loc oamenii cu expertiza, sunt rezervat in a face acum o declaratie ferma, imi doresc sa studiez mai mult problema", a incheiat vicepresedintele liberal.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22