PNL și USR atacă la CCR desfășurarea unei anchete parlamentare în paralel cu una penală

Dora Vulcan | 18.05.2017

PNL și USR au atacat la CCR hotararea adoptata de Camera Deputatilor prin care s-a modificat regulamentul de funcționare a Camerei astfel încât să se poată face o anchetă parlamentară în același timp cu o alta judiciară.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Abrogarea articolului respectiv din regulamentul Camerei a fost făcută odată cu înființarea comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, pentru care si Parchetul General a deschis o ancheta, în urma unei povestiri cu aer de roman polițist, scrisă în Evenimentul zilei de urmăritul penal Dan Andronic. patron al ziarului și consultant politic al candidatului la președinție din 2009, Traian Băsescu, și al foștilor premieri Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu. Acesta este urmărit penal într-un dosar de corupție chiar de parchetul condus de unul dintre ”personajele” poveștii sale. Comsia de anchetă parlamentară a fost înființată la inițiativa liderului PSD Liviu Dragnea și a colegului său de coaliție de guvernare, șef ALDE și al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată alături de Andronic în dosarul ”Ferma Băneasa”, în care Andronic este acuzat de constituire de grup infracțional organizat și de complicitate la trafic de influență.

 

 

 

"Prin Hotărârea nr.37 din 9 mai 2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348/11 mai 2017, Camera Deputaților a procedat la abrogarea art. 74. Prin abrogare devine posibilă desfășurarea, în același timp, a unei anchete judiciare și a unei anchete parlamentare. Suntem în situația în care, prin ancheta parlamentară, care reprezintă o activitate cu profund caracter politic, poate fi influențată administrarea probelr în cadrul unei anchete judiciare. Rezultă, din această modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, că activitatea puterii legislative poate influența, în orice moment, activitatea puterii judecătorești" se arata in sesizarea liberalilor.

 

 

Sesizarea a fost semnata si de deputati ai USR, scrie Hotnews.ro.

 

 

 

Modificarea regulamentului a fost făcută la inițiativa deputaților PSD Eugen Nicolicea și Florin Iordache. 

 

 

Context

 

  • PSD și ALDE cer comisie de anchetă la Parlament pentru alegerile prezidențiale din 2009

 

 

 

Dragnea si Tariceanu cer inființarea unei comisii pentru anchetarea organizării alegerilor din 2009. Anunțul celor doi, făcut public într-un comunicat emis de ALDE, vine după dezvaluirile lui Dan Andronic, patronul Evenimentului zilei, fost consultant politic al lui Năstase, Băsescu și Tăriceanu.

 

 

Dan Andronic a scris in Evenimentul Zilei ca Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea si Gabriel Oprea erau implicati in procesul electoral din 2009, cand Traian Basescu a castigat al doilea mandat de presedinte.

 

 

Comunicatul ALDE-PSD:

 

"Este necesara aceasta ancheta in cadrul Parlamentului Romaniei, avand in vedere ca sunt puse in discutie principii ale statului democratic si ale statului de drept, dar si incalcarea principiului separarii puterilor in stat prin posibila interventie nelegitima a unor institutii in deturnarea procesului electoral. Totodata, se ofera cadrul necesar pentru a se clarifica daca persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au actionat in interes personal sau in numele institutiilor pe care le reprezentau.

 

 

O astfel de comisie parlamentara este necesara ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public si care pun sub semnul intrebarii respectarea principiului alegerilor libere si corecte ca premisa esentiala a functionarii democratiei in Romania.

 

 

Rezultatul alegerilor prezidentiale din 2009 a generat controverse in ultimii opt ani la nivelul societatii romanesti, existand suspiciuni privind fraudarea lor inca din zilele ce au urmat procesului electoral. Dezvaluirile presei ofera o noua perspectiva asupra deznodamantului alegerilor prezidentiale din 2009, introducand in discutie incercarea de influentare a procesului electoral."

 

 

 

 

  • Ce a scris Andronic și când

 

 

 

Dan Andronic a publicat cu o zi înainte de prezentarea la DNA unde fusese citat, un articol referitor la seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009, în care a menționat numele mai multor persoane printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.

 

 

Andronic sustine ca in noaptea de dupa turul al doilea al prezidentialelor Gabriel Oprea i-a spus sa vina la locuinta sa, pentru ca are nevoie de el, iar acolo i-a gasit pe George Maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.

 

 

"Am intepenit. Acolo era Statul! In acel birou se gaseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si inca o persoana inalta pe care nu o cunosteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date si cifre, dar si George Maior primea informatii. Cred ca, atat cat am stat eu acolo, Kovesi a primit cel putin doua telefoane la care a raspuns: "Da, domnule Presedinte". Dupa care iesea din incapere si continua discutia. In mod evident, Kovesi era o parte importanta a grupului, intelegeam din modul in care punea intrebarile referitoare la actiunile ce se pot intreprinde. Au ramas in acea incapere Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea... Oamenii care au facut posibila victoria lui Traian Basescu in 2009", a scris Andronic în Evenimentul zilei.

 

 

 

  • Patronul Evz este anchetat într-un dosar de corupție

 

 

 

 

 

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca Dan Andronic, om de afaceri si consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, pentru ca in septembrie 2016, cand a fost audiat in dosarul privind campania prezidentiala din 2009, a facut declaratii mincinoase despre banii incasati de firma sa pentru consultanta politica acordata de el in campania electorală, acreditand ideea ca persoanele inculpate in cauza nu au participat la savarsirea faptelor de care sunt acuzate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22