PNL și USR, demersuri pentru revocarea lui Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului

Redactia | 19.10.2018

Primvicepreședintele PNL Raluca Turcan, lider al deputaților liberali, a anunțat vineri că partidul său va declanșa procedura de recovare din funcție a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pe care îl acuză că a încălcat Constituţia.

Pe aceeași temă

 

 

Și preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că partidul său analizează căile prin care Ciorbea poate fi demis dar avertizează că procedura este una extrem de dificilă.

 

“PNL va demara revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor. Revocarea Avocatului Poporului se face ca urmare a încălcării legii de funcţionare a instituţiei Avocatului Poporului, se face de către plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în şedinţă comună, aşadar la propunerea comisiilor reunite de specialitate, ale celor două Camere ale Parlamentului”, a anunțat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

 

“Victor Ciorbea, înainte de a pleca în concediu plătit pe bani mulţi din banii poporului român, avea obligaţia să delege atribuţiile adjunctului specializat exact pe domeniul Justiţie, Poliţie, Penitenciare, Armată. Este un adjunct care are ca şi atribuţii exact domeniile cheie, care i-ar fi dat posibilitatea să conteste la Curtea Constituţională această ordonanţă care este vădit neconstituţională”, a precizat Turcan.

 

Liderul USR spune că Avocatul Poporului este mai greu de demis decât președintele României.

 

“Încercăm împreună cu celelalte partide din Opoziţie să vedem dacă putem identifica un mijloc prin care Avocatul Poporului (…), care a plecat cu instituţia în vacanţă, să poată fi demis. Analizăm această posibilitate şi vom întreprinde toate măsurile pe care legislaţia ni le pune la dispoziţie. Instrumentele sunt foarte puţine. Avocatul Poporului pare, de fapt, mai dificil de demis, decât preşedintele României”, a spus Barna, într-o conferinţă de presă la Sibiu.

 

 

 

Ciorbea a fugit cu atribuții cu tot de Ordonanța lui Toader la Miami, la nepoței 

 

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a dat detalii la Realitatea TV despre condițiile plecării sale în concediu, ”la Miami, la nepoți” și i-a ironizat pe cei care au criticat plecarea sa exact când i s-a cerut să sesizeze CCR după ce guvernul a adoptat ordonanța de modificare a legilor Justiției. 

 

 ”Dacă știam ce se întâmplă, mai bine fugeam nu-știu-unde. Acum mai bine de 60 de ani părinții mei s-au înțeles cu părinții celor care conduc coaliția să dea un oug înainte de aniversarea mea și înainte de aniversarea nepoțelului meu care face trei anișori. Acest lucru se știa de luni de zile, biletele de avion s-au cumpărat, în instituție se știa din data de 2 septembrie”, a declarat Ciorbea la Realitatea TV.

 

Victor Ciorbea nu a lămurit, însă, nici în această intervenție a sa dacă și-a delegat sau nu atribuțiile, astfel încât instituția să poată exercita în caz de nevoie controlul de constituționalitate.

 

 

 

Ciorbea, enervat de acuzațiile care i se aduc: ”Tu nu auzi că am delegat? Taci din gură odată!”

 

Întrebat de jurnaliștii Digi24.ro de ce nu și-a delegat atribuțiile pentru contestarea la CCR a ordonanței de urgență privind legile justiției, Avocatul Poporului Victor Ciorbea a avut o ieșire nervoasă.

 

În aceeași zi, deputații USR au comunicat că acesta a plecat în concediu fără să-și delege atribuțiile.

 

În aceeași zi, deputații USR au comunicat că acesta a plecat în concediu fără să-și delege atribuțiile.

 

Acuzat în spațiul public că a plecat în concediu cu o zi înainte de intrarea în vigoare a ordonanțe de urgență pe legile justiției și tocmai în ziua în care Opoziția a anunțat că va cere Avocatului Poporului să atace actul normativ la CCR, Victor Ciorbea a evitat un dialog cu reporterii Digi24.ro, pretextând că se află în avion și că nu mai poate vorbi timp de zece ore.

 

Întrebat de ce nu și-a delegat atribuțiile pentru ca instituția să poată fi sesizată cu privire la OUG de modificare a legilor Justiției, Ciorbea a avut o ieșire nervoasă:  „Tu nu auzi că am delegat?! Am delegat, taci din gură odată!”, a fost răspunsul Avocatului Poporului.

 

Ulterior, instituția a dat un comunicat cu privire la sesizările la OUG 92 în care spune că a făcut demersuri pentru concediu în urmă cu șase luni dar evită să tranșeze chestiunea delegării competențelor lui Ciorbea. 

 

„Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea precizează că perioada concediului de odihnă, pe care il efectuează în Statele Unite ale Americii ( 17-30 octombrie 2018) a fost programată în urmă cu 6 luni, iar biletele de avion și serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.

 

Referitor la solicitările de formulare a unei excepții directe de neconstituționalitate cu privire la O.U.G. nr. 92/2018, Avocatul Poporului afirmă că toate petițiile având acest obiect, sunt analizate de către specialiștii Biroului contencios constituțional și recurs în interesul legii, care vor examina argumentele prezentate de petenți, jurisprudența Curții Constituționale a României, Curții Europene a Drepturilor Omului, dreptul comparat în materie, precum și concluziile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), după care urmează a fi luată o decizie.”

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22