PNL: Premierul Ponta trebuie sa organizeze alegeri partiale. Refuzul reprezinta un atac la democratie

Fara Autor | 17.08.2015

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta este obligat să organizeze alegeri parțiale locale și parlamentare, așa cum i-au impus și instanțele, anunță un comunicat al PNL citat de B1 Tv.

 

În opinia liberalilor, refuzul de a organiza aceste alegeri necesare în mai multe circumscripții reprezintă nu doar o sfidare a dreptului la vot, ci și un atac fără precedent la democrație.

 

"PNL consideră că sfidarea dreptului la vot, practicată de Victor Ponta începând cu Diaspora și terminând cu cei peste două milioane de români care nu și-au putut vota reprezentanții în administrație și Parlament, reprezintă un atac fără precedent la democrația din România", se precizează în comunicat.

 

De asemenea, "PNL atrage atenția că sunt fără precedent deciziile instanțelor de judecată împotriva Guvernului condus de Victor Ponta. Acestea l-au obligat, succesiv, pe Victor Ponta să organizeze alegeri parțiale locale și parlamentare, însă prin 'abuz de putere', cum a fost catalogat chiar de judecători, prim-ministrul a refuzat să pună în aplicare legea", se mai spune în comunicat.

 

În acest moment există trei decizii ale instanțelor (niciuna dintre ele nu este definitivă), în acest sens: una a Curții de Apel Cluj din data 3 aprilie 2015- prin care s-a constatat "abuzul de putere" pentru că Executivul a refuzat să organizeze alegeri pentru președinția Consilului Județean Cluj - și două ale Curții de Apel București.

 

PNL precizează că, în concordanță cu decizia instanței de la Cluj, Curtea de Apel București a obligat în 19 mai "pârâtul să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parțiale" în 13 circumscripții.

 

"Curtea a apreciat sesizarea PNL ca fiind întemeiată, subliniind că s-au încălcat o serie de legi electorale și administrative. Prin urmare, Curtea de Apel București a constatat și concluzionat: Guvernul avea obligația de a stabili data organizării alegerilor, iar această obligație izvora din lege, neputându-se opune argumente de oportunitate (...), respectiv aprobarea bugetului pentru desfășurarea alegerilor parțiale sau necesitatea stabilirii în mod unitar, corelat cu luarea în considerare a tuturor aspectelor financiare, logistice și umane pe baza avizelor de specialitate ale ministerelor și instituțiilor publice cu atribuții'. 'Guvernul României, în calitate de autoritate publică, are obligația executării legii și a organizării executării legii, în speța de față pârâtul având obligația organizării alegerilor, în condițiile și termenele prevăzute de actele normative, neavând un drept de apreciere cu privire la acest aspect (...)", se spune în comunicatul PNL.

 

Mai mult, instanța de judecată a obligat în data de 26 mai 2015 Guvernul "să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parțiale locale pentru funcția de primar" în 28 de localități și "să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parțiale locale pentru funcția de președinte al consiliului județean în circumscripția electorală a județului Vâlcea și a județului Neamț", mai arată liberarii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22