PNL și USR se acuză reciproc că l-au susținut pe Florin Iordache la vot pentru Consiliul Legislativ

Redactia | 21.10.2020

PNL și USR s-au acuzat reciproc miercuri de susținerea lui Florin Iordache pentru șefia Consiliului Legislativ.

Pe aceeași temă

Alegerea lui Florin Iordache la șefia, pe viață, a Consiliului Legislativ a degradat relațiile PNL cu USR care se acuză reciproc, prin vocea premierului Ludovic Orban, președinte al PNL, și prin cea a lui Dan Barna, copreședinte USR PLUS.

Premierul Ludovic Orban a arătat spre parlamentarii USR iar Dan Barna a spus că explicațiile premierului sunt ridicole, menite a ascunde în fața electoratului faptul că PNL l-a susținut pe Iordache.

Liderul PNL, Ludovic Orban, îi acuză pe parlamentarii USR că ar fi votat pentru alegerea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ, spunând că parlamentarii PNL sunt singurii care au votat pentru Augustin Zegrean.

"După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate", a spus Orban, miercuri, întrebat de jurnaliști dacă este posibil ca Iordache să fi fost ales și cu voturile USR. Partidul lui Dan Barna respinge însă acuzațiile și, prin vocea deputatului Cătălin Drulă, acuză PNL de "blat eșuat cu PSD".

"PNL a avut candidat pe domnul Zegrean și toate voturile pentru Augustin Zegrean sunt voturile PNL", a afirmat Orban, miercuri dimineață.

Ludovic Orban a mai spus că ceea ce s-a întâmplat marți în Parlament arată o dată în plus că majoritataea PSD trebuie să plece acasă: "Să pui în fruntea Consiliului Legislativ pe violatorul justiției independente din România eu nu pot să înțeleg. (...) E sfidător la adresa României alegerea acestei slugi a lui Dragnea, care a răspuns la toate comenzile absurde".

Dan Barna: E absurd. Înțeleg disperarea PNL

"Numirea lui Florin Iordache este o ruşine şi o palmă pentru statul român, este un lucru care arată cât de jos este actuala majoritate parlamentară. Acele voturi nu au venit niciodată de la USR. Arată un troc politic. (...) Domnul Iordache a câştigat cu o majoritate foarte largă. Voturile USR nu sunt acolo şi nici nu aveau de ce să fie. Orice afirmaţie sau sugestie că ar fi fost vorba despre un blat o resping categoric şi este absurd (...) Eu înțeleg disperarea PNL că ei sunt singurii care luptă pentru România", a spus Barna, miercuri dimineață.

"Să spui că USR vreodată a votat cu Florin Iordache este o glumă", a mai afirmat Barna, subliniind că votul parlamentarilor USR a fost "foarte clar" în favoarea lui Augustin Zegrean.


El a acuzat că o parte dintre parlamentarii PNL au votat în favoarea lui Florin Iordache.


”Ideea că noi am fi votat cu Iordache este absurdă. O parte dintre cei din PNL au votat cu Iordache, pentru că altfel nu aveau cum să iasă cifrele. Hai să nu ne mai ascundem după deget, să ne mai prostim din glumiţe de-astea sugestive. Ştim foarte clar despre ce vorbim, e nevoie de alţi oameni în parlament, despre asta sunt aceste alegeri”, a adăugat Barna.


Florin Iordache este artizan al mutilării legilor justiției în timpul guvernării PSD și autor, ca ministru al justiției, al OUG 13, care modifica într-o noapte Codul penal și Codul de procedură penală pentru a veni în întâmpinarea problemelor penale pe care le avea la acea vreme președintele PSD Liviu Dragnea, acum în închisoare.

***

Deputatul USR Cătălin Drulă spune că acuzațiile că formațiunea sa ar fi votat pentru numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ sunt ”ridicole” și susține că nu toți parlamentarii PNL și-au votat propriul candidat - Augustin Zegrean.

Florin Iordache a fost votat de plenul reunit cu 185 de voturi, iar contracandidatul său, Augustin Zegrean, cu 41.

”Cel puțin 20 de peneliști au votat cu Iordache în loc să voteze cu Zegrean. Este matematică”, a adăugat deputatul USR într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Drulă afirmă, într-o postare pe Facebook, că ”USR nu l-ar vota în vecii vecilor pe Florin Iordache nici la șefia unei scări de bloc” și că reprezentanții partidului său au votat cu Zegrean și cu George Dircă (USR) pentru șefia Secției de evidență a legislației.

”Colegul nostru a fost votat de toate partidele, inclusiv de PNL (afirmat public) și de PSD. Nu am negociat această susținere, nu am oferit nimic la schimb”, potrivit parlamentarului USR.

Ce a scris Drulă pe Facebook:

”Văd tot felul de interpretări și speculații despre votul de astăzi din Parlament. Câteva lămuriri:


  • 1) Numirea lui Florin Iordache la președinția Consiliului Legislativ este o palmă dată de PSD pe obrazul românilor care au stat în frig la OUG 13.

  • 2) Prezența USR în parlament astăzi a fost de 21 de parlamentari: 6 senatori și 15 deputați.

  • 3) USR nu l-ar vota în vecii vecilor pe Florin Iordache nici la șefia unei scări de bloc. Afirmațiile acestea despre noi, care ne-am luptat ani de zile cu Iordache și Nicolicea, sunt ridicole.

  • 4) De altfel, Iordache a câștigat votul decisiv (185 din 240), deci în acest scenariu conspiraționist la adresa USR, nu se înțelege de ce i-ar fi trebuit cele 21 ale noastre.

  • 5) Noi l-am votat pe domnul Augustin Zegrean la președinția Consiliului Legislativ și pe colegul nostru George Dircă la președinția Secției de evidență a legislației.

  • 6) Colegul nostru a fost votat de toate partidele, inclusiv de PNL (afirmat public) și de PSD. Nu am negociat această susținere, nu am oferit nimic la schimb.

  • 7) Presupunerea mea este că dintr-un eșec în ultimul moment al negocierilor pe poziții între cele două mari partide, dl. Dircă a rămas singura opțiune viabilă pentru Secția evidența legislației. Mă bucură că colegul meu, un om integru și competent, a fost numit în această funcție și cred că va face o treabă bună.

  • 8) Din calculul voturilor pentru dl. Zegrean, adică 41, și cel al prezenței USR, ar rezulta că nu toți parlamentarii PNL și-au votat propriul candidat. M-a mirat și pe mine acest rezultat. Oricum prezența PNL a fost extrem de scăzută, din 113 parlamentari doar aproximativ 40 au fost prezenți.

  • 9) S-a mai rostogolit un fake news cum că dl Ionuț Duli Mazâlu care a luat 2 voturi pentru președinția CL ar fi candidatul USR. Este complet fals. Habar n-am cine e dl. Mazâlu, nu-l cunoaștem. Dar asta n-a împiedicat toți comunicatorii PNL să preia acest neadevăr și să-l rostologească.

  • 10) Că e campanie electorală înțelegem, dar s-ar putea mai puțin mizerabilă?”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22