PNL, USR si PMP au contestat la CCR abilitarea guvernului de a emite ordonante in vacanta

Dora Vulcan | 06.01.2017

Parlamentarii PNL, USR si PMP au contestat vineri la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante, adoptata joi de Parlament. Cele trei partide de opoziţie acuză încălcarea art. 115 din Constitutie, care prevede că domeniul legilor organice nu poate fi acoperit prin ordonanţe de guvern, adoptarea legilor organice fiind atributul exclusiv al Parlamentului.

Pe aceeași temă

 

 

textul integral al SESIZARII adresate Curtii Constitutionale, AICI

 

 

"PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât deține majoritatea parlamentară și poate emite oricând ordonanțe de urgență", spune PNL in comunicatul remis presei.

 

"Partidul Național Liberal veghează la respectarea legii și consideră că orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituționale. Din acest motiv, PNL a depus astăzi sesizarea de neconstituționalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple.

 

PNL a atras atenția, de la momentul dezbaterilor din Parlament pe marginea proiectului de lege, asupra faptului că acesta nu respectă rigorile constituționale.

 

Argumentele și observațiile au fost expuse de Consiliul Legislativ, for de specialitate care avizează proiectele de acte normative și sprijină procesul de legiferare.

 

În consecință, parlamentarii PNL au inițiat și depus sesizarea referitoare la neconstituționalitatea proiectului de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, sprijinindu-se pe argumentele invocate de Consiliul Legislativ.

 

Astfel, proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului.

 

Cu această ocazie, atragem atenția asupra încercării de dezinformare a liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la o presupusă ”blocare a activității” Guvernului generată de acest demers al PNL.

 

În realitate, Liviu Dragnea se folosește de confuzia făcută deseori în spațiul public între ordonanțele simple și ordonanțele de urgență.

 

Guvernul Dragnea – Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-și pună în operă inițiativele dorite prin intermediul ordonanțelor de urgență, până la soluționarea sesizării de către CCR. Nu ne îndoim de faptul că actualul Guvern va folosi acest instrument și va da dovadă de voință politică în acest sens.

 

Ordonanțele de urgență pot fi emise în baza articolului 115, alineatul 5 din Constituție, chiar și în vacanța parlamentară, fiind necesară doar mobilizarea majorității parlamentare PSD-ALDE pentru îndeplinirea procedurilor parlamentare destinate intrării proiectelor în dezbaterea comisiilor de specialitate.

 

Menționăm că sesizarea PNL s-a bucurat de sprjinul parlamentarilor din partea USR și PMP, care se află pe lista semnatarilor sesizării de neconstituționalitate", spune PNL in finalul comunicatului.

 

***

 

Liberalii au anuntat inca de joi ca vor ataca la Curtea Constitutionala legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare daca actul normativ va rămâne în forma adoptată joi de Comisia juridică, a anunțat joi liderul interimar al PNL Raluca Turcan.

 

 

"Am constatat că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare este cu serioase aspecte neconstituționale, nu bănuim Guvernul de necunoaștere a Constituției și a legii, ci mai degrabă de interese ascunse, lucrul acesta nu-l spune PNL, ci îl spune Consiliul Legislativ care a arătat, punct cu punct, aspectele în care această lege este neconstituțională. Ca urmare PNL va contesta la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, dacă această lege va rămâne așa cum a trecut de Comisia juridică", a declarat Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului.

 

Senatul, aflat în sesiune extraordinară, a adoptat joi proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple pe durata vacanței parlamentare în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Proiectul de lege intră în dezbaterea Camerei Deputaților.

 

 

Dragnea: atitudine iresponsabila!

 

 

Președintele PSD Liviu Dragnea i-a acuzat joi pe liberali de atitudine 'iresponsabilă', după anuntul facut de Rauca Turcan:

 

 

"De aseară, Guvernul s-a apucat de treabă și nu mai avem timp să răspundem sau să intrăm în jocul lor, care este un joc iresponsabil, din păcate, și care intenționează să blocheze activitatea Guvernului. Dacă va fi nevoie, dacă Guvernul va avea nevoie ca săptămâna viitoare să adopte niște ordonanțe urgente necesare pentru români, vom convoca din nou o sesiune extraordinară. (...) Ăsta e stilul lor de a face politică, nu s-a mai întâmplat până acum. N-am mai văzut în România o asemenea atitudine. Dar asta nu înseamnă că noi o să stăm cu mâinile în sân și nu o să sprijinim Guvernul să funcționeze", a declarat Dragnea la Parlament.

 

 

 

***

 

 Camera Deputaților a adoptat, joi, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, informeaza Agerpres

 

 

Proiectul a fost adoptat cu 150 de voturi "pentru" și 83 "împotrivă".

 

Potrivit prevederilor, Guvernul va putea emite ordonanțe simple în vacanța parlamentară în domeniile — finanțe publice și economie; administrație publică și dezvoltare regională; sănătate, muncă și protecție socială; fonduri europene; educație și cercetare; agricultură și dezvoltare rurală; turism; antreprenoriat și mediul de afaceri; mediu; comunicații și societatea informațională; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

 

PNL a anunțat că va contesta proiectul la Curtea Constituțională.

 

Camera Deputaților este for decizional.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22