PNL vrea dizolvarea companilor municipale înființate de Firea, după victoria USR în instanță

Redactia | 26.11.2018

Consilierul general Ciprian Ciucu, Florin Citu si Ionel Danca au anuntat ca PNL va demara acțiunea in instanță pentru dizolvarea celor 22 de companii municipale ale Capitalei înființate de Firea.

Pe aceeași temă

”Ai un buget pe an de 1 miliard de euro, iar tu dai companiilor 600 de milioane. Adica 60% din bugetul pe un an se duce pe aceste companii. A schimbat paradigma Bucurestiului prin aceste companii. A venit cu companii in domenii in care ai piata foarte functionala si care poate sa iti dea solutii muilt mai bune decat aceste companii. Aceste companii sunt ilegale, nu au plan de business, nu au sedii. Cum crede ca va creste calitatea serviciilor publice dintr-o data? Noi cei din PNL si din CGMB am aratat ca sunt membri din Consiliile de Administratie care populeaza aceste companii. Administratia Bucurestiului a fost preluata efectiv in forta prin acest clan, ca altfel nu ii pot spune", a afirmat consilierul general Ciprian Ciucu, intr-o conferinta de presa sustinuta duminica la sediul PNL din Modrogan, citat de Ziare.com.

"Trebuie sa mergem cat de departe putem cu aceasta actiuni pana la desfiintare. Inclusiv cu USR trebuie sa colaboram foarte bine. S-ar putea sa castigam primariile, dar sa nu detine parghiile prin care sa punem bazele administrative. Miza este extrem de mare. S-ar putea sa ne trezim cu niste primari fara parghii, fara instrumente, care sa nu poata livra servicii publice de calitate", a completat Ciucu.

La randul sau, vicepresedintele PNL Florin Citu a spus ca Gabriela Firea, desi vrea sa pozeze in victima, a fost protejata si de catre Mihai Busuioc, presedintele Curtii de Conturi si de alte institutii ale statului.

"A fost protejata (Gabriela Firea - n.r.) de Busuioc de la Curtea de Conturi. Doamna Firea, desi incearca sa ne arate ca e victima in Bucuresti, e protejata de institutiile statului. Firea incearca sa distruga doua companii private ale transportului de persoane. Interesul pentru locurile de munca e mimat de doamna Firea. E speriata ca cei pe care i-a pus in functii acolo nu o vor mai sustine daca acest companii vor disparea", a declarat Citu.

Totodata, presedintele Comisiei juridice a PNL Bucuresti, avocatul Cristian Bacanu, a facut un apel la consilierii generali sa nu mai voteze transferarea bunurilor catre cele 22 de companii municipale.

"Noi din PNL somam consilierii generali sa nu mai voteze transferarea de bunuri catre aceste companii. Domniile lor raspund in solidar pentru aceste voturi. Aceste companii vor fi, in opinia noastra dizolvate, pentru ca exista o decizie a instantei si orice suma care pleaca spre aceste companii se va constitui ca prejudiciu", a spus Bacanu.

Context

Curtea de Apel București a decis joi anularea tuturor hotărârilor de Consiliu General prin care au fost înființate cele 22 de companii municipale înființate la dorința primarului Capitalei, Gabriela Firea, in urma unui proces initiat de USR Bucuresti in 2017, decizia fiind definitiva, a anuntat, joi, presedintele USR Bucuresti, Roxana Wring.

Este o victorie a USR care a contestat în instanță legalitatea înființării acestor companii municipale, prin votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, este șocată de decizia instanței, dar o pune pe seama erorii de interpretare. De asemenea, Firea spune că anularea acestor hotărâri nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.

Primăria Capitalei: Decizia instanței, cel puțin surprinzătoare, dacă nu șocantă

"Am aflat în această seară soluția Curții de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înființarea a 20 de companii municipale în lunile martie și aprilie a anului 2017. Recunoaștem că pentru noi această decizie este una cel puțin surprinzătoare, dacă nu șocantă, în contextul în care până acum am avut câștig de cauza în alte procese similare la fond, și chiar și aici câștigasem în mod clar la fond. În luarea acestor decizii de înființare, cât și pe parcursul procesului am avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputație neștirbită, în acest domeniu, că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege.

Am preluat acest model din Europa, din orașe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară.

Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului.

Contestatarii noștri se pare că apreciază că un București complet blocat și aruncat în haos, este singură modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare. Vom analiză și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun. Ceea ce dorim să precizăm este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.

Probabil, tot instanțele, în înțelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare", se arată într-un punct de vedere transmis de Primăria Capitalei.

Gabriela Firea atacă USR, despre care spune că deși clamează public transparență și corectitudinea în administrație, "dovedește că vrea să salveze firmele căpușă abonate la bugetul Primăriei Capitalei ani de zile și care sunt speriate de companiile nou înființate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli și o eficientizare a serviciilor în interesul cetățenilor".

USR București a anunțat că instanța, respectiv Curtea de Apel București, a decis anularea hotărârilor Consiliului General prin care au fost înființate cele 22 de companii ale Primăriei Capitalei.

„Este o veste proastă pentru găștile din Voluntari”

"Instanța a decis astăzi că toate companiile au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, așa cum am spus și noi încă de anul trecut. Este o veste foarte proastă pentru găștile din Voluntari care își văd năruit visul de a pune mâna pe București bucată cu bucată", a declarat Roxana Wring, președinte USR București, consilier municipal și semnatar al acțiunii în instanță.

Ea a spus că este o veste foarte bună pentru bucureșteni, pentru că "aceste companii nu vor mai înghiți sute de milioane de euro, așa cum au făcut-o până acum".

"Aceste companii sunt un eșec managerial și financiar de proporții pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul primar este cel care a girat și a forțat împotriva legii înființarea acestor companii. Actualul primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înființate peste noapte. Și actualul primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar și financiar din București din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată și i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate, nu a ascultat și a împins orașul și banul public într-o groapă de unde vom ieși foarte greu", a declarat Roxana Wring.

22 de „tel-drumuri” mai mari

La rândul său, Ana Ciceală, consilier municipal și semnatar al acțiunii în instanță, a afirmat că aceste companii ale Gabrielei Firea "ar fi putut deveni 22 de <<tel-drumuri>> nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscuta companie din Teleorman".

Ea spune că, "dacă instanța nu ar fi pus stop acestei ilegalități în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste companii unor indivizi bine conectați la camarila Gabrielei Firea".

"Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nicio legătură cu binele și cu interesul public. Din fericire, acest risc nu mai există. Instanța a decis că toate companiile sunt înființate ilegal, ceea ce înseamnă că banii bucureștenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei", a declarat Ana Ciceală.

Cele 22 de companii municipale au fost înființate în 2017 din dorința primarului Gabriela Firea de a schimba modelul administrativ. De atunci, Primăria Capitalei a pompat în ele, prin majorări succesive de capital, peste două miliarde lei. Cele 22 de companii municipale au în 2018 un buget de 1,2 miliarde lei. în plus, companiile au câteva mii de angajați, iar municipalitatea a delegat către ele majoritatea serviciilor de interes public, de la administrarea parcărilor, iluminat public, întreținere străzi, semafoare, cimitire etc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22