PNL vrea sa reformeze Parlamentul: Alesii sa lucreze mai mult, sa nu mai voteze la secret

E.b. | 12.11.2016

Liberalii promit ca dupa alegeri vor sustine mai multe masuri de reforma a Parlamentului, printre care si utilizarea votului secret doar la investirea Guvernului si la motiunea de cenzura, nu si la solicitarile venite din partea DNA.

Pe aceeași temă

 

 

Anuntul a fost facut cu prilejul lansarii candidatilor PNL la alegerile parlamentare in Bucuresti, in conditiile in care Senatul si Camera Deputatilor au respins de mai multe ori solicitarile DNA de avizare a arestarii preventive sau inceperii urmaririi penale pe numele unor parlamentari, conform ziare.com.

 

"Nu putem vorbi de reforma parlamentara fara sa venim cu ceva concret. Luni, in Biroul Politic, vom discuta punctele care fac referire la eliminarea privilegiilor parlamentare, programul de munca al alesilor, remunerarea parlamentarilor", a declarat presedintele PNL, Alina Gorghiu.

 

Principalele masuri privind reforma parlamentara au fost prezentate de primul candidat al PNL la Camera Deputatilor, pe Bucuresti, Adriana Saftoiu.

 

Proiectul va fi transformat in amendamente la Regulamentul Camerelor, ce vor fi depuse imediat dupa ce noul Parlament isi va incepe activitatea, fiind vorba despre masuri de "conduita, etica, transparenta votului, transparentizarea activitatii parlamentare".

 

"Programul parlamentarilor nu este unul onorabil. Propunerea noastra este ca o saptamana sa fie plen, o saptamana comisii si o saptamana lucru in circumscriptii. Sa nu mai suprapunem dezbaterile din comisii cu cele din plen", a afirmat Saftoiu, precizand ca votul ar trebui sa fi unul dechis, iar votul secret sa ramana doar pentru investirea guvernului si motiunea de cenzura. In rest, vot deschis, prin apel nominal si cartela.

 

PNL mai vrea sa introduca prin proiect si sanctiuni pentru cei care voteaza la doua maini sau lipsesc la vot, prin taierea indemnizatiei de sedinta.

 

In plus, liberalii vor transparentizarea lucrarilor, astfel incat dezbaterile in Parlament sa fie suta la suta publice. "Alt lucru care nu functioneaza: niciun proiect nu va putea fi votat daca nu va sta cel putin trei zile pe portalul online al Parlamentului", a mai declarat Adriana Saftoiu.

 

Dupa prezentarea candidatilor, liderii PNL Bucuresti s-au deplasat in fata Teatrului National, unde s-au intalnit cu alegatorii PNL. Cristian Busoi a precizat ca nu este vorba despre un miting, ci de socializare cu alegatorii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22