Poliția și nu operatorul de la 112 a trimis-o la plimbare pe tânăra din Vrancea șicanată în trafic

Dora Vulcan | 16.08.2019

STS spune că în cazul tinerei din Vrancea șicanată în trafic apelurile sale la 112 au fost transferate la dispecerul poliției județene și că operatorul de la 112 nu a discutat cu tânăra.

Pe aceeași temă

Reprezentanţii STS spun că la Centrul Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea s-au înregistrat două apeluri în 13 august, la ora 01:00:33, respectiv 01:25:35.

Operatorul 112 al STS a transferat apelul către dispecerul agenţiei specializate, în acest caz, dispecerul IPJ Vrancea, la ora 01:01:27, respectiv 01:25:45, spune STS, spun reprezentanții STS.

"Prin urmare, precizăm că operatorul 112 al STS din cadrul Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea nu a purtat discuţii cu apelantul referitoare la disponibilitatea/indisponibilitatea şi alocarea resurselor necesare intervenţiei la caz, nu a făcut precizări privind timpul de intervenţie, iar informaţiile referitoare la coordonarea şi desfăşurarea intervenţiei sunt atribuţiile dispeceratelor agenţiilor specializate de intervenţie, în cazul de faţă, ale dispeceratului Poliţiei", arată STS, într-un comunicat de presă transmis presei vineri.

Primele verificări făcute de Poliţia Vrancea arată că singurul echipaj care avea competenţă în zona de unde sunase fata era la o altă intervenţie, în sprijinul unui copil de şase ani aflat în pericol și că dispecerul poliției a apreciat că "nu exista o stare de pericol iminent", pentru că tânăra se afla acasă.

"Din cele constatate până în prezent, a rezultat faptul că dispecerul 112 a apreciat că nu exista o stare de pericol iminent, în condiţiile în care apelanta se afla la domiciliu, iar echipajul de poliţie arondat zonei respective se afla la o intervenţie privind sesizarea unei posibile fapte de violenţă domestică asupra unui minor în vârstă de 6 ani. De asemenea, apelantei i s-a comunicat faptul că, de îndată ce echipajul va finaliza intervenţia la care se află, se va deplasa la domiciliul acesteia, însă tatăl a precizat că nu mai este nevoie. I s-a recomandat, totodată, apelantei să depună o plângere la postul de Poliţie Vânători. Modul în care s-a purtat convorbirea între dispecerul 112 şi apelant, precum şi deciziile din zona de management operaţional a echipajelor existente sau în rezervă, va fi analizat cu stricteţe de ofiţerii Biroului de control intern, împreună cu alţi ofiţeri din cadrul inspectoratului, iar la finalizarea tuturor verificărilor urmează să fie dispuse măsurile legale în cauză", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vrancea Cătălina Murariu..

O tânără din Vânători a cerut, în noaptea de 12 spre 13 august, ajutorul Poliţiei sunând de trei ori la 112.

Ea a povestit că, aproape de miezul nopţii, a plecat cu autoturismul de la serviciu spre casă, în satul Balta Raţei, comuna Vânători, împreună cu părinţii şi cu o colegă. La ieşirea din satul Petreşti, un autoturism a început să o şicaneze, depășind-o cu manevre riscante, după care a rămas în spatele maşinii tinerei la o distanţă foarte mică. Fata a pvestit că în autoturismul care a șicanat-o se aflau trei consăteni și că cel care se afla la volan ar fi încercat chiar să o scoată de pe şosea. Tânăra a mai relatat că, ajunsă acasă, a constatat că tinerii făceau curse prin faţa curţii sale încercând să o intimideze. Ea a spus că a dat trei telefoane la 112, dar de fiecare dată i s-a răspuns că echipajele de poliție sunt la alte intervenții și că un poliţist va ajunge la ea imediat ce va fi disponibil.

Vineri dimineaţă, tânăra a făcut plângere la poliție împotriva celor care au șicanat-o în trafic.

Convorbirea dintre tânără și dispecerul de poliție

Fata: Și cât timp ar trebui să aștept ca să pot pleca?

Dispecer: Habar nu am! Poate dura jumătate de oră, poate dura o oră, poate dura 20 de minute sau poate dura 3 ore. Habar nu am! Doamnă, domnișoară, să nu credeți că ei au altă treabă decât munca de poliție! Sunt la un caz unde cineva era amenințat cu un cuțit că este omorât. Adică trebuiau să fie acolo…

Fata: Toate echipajele?

Dispecer: Nu toate, doamnă. V-am dat exemplu doar de unul. Asta este legislația. La revedere!

Imediat după ce cazul a fost făcut public în presă, Paula Enache, purtător de cuvânt IPJ Vrancea, a explicat la Realitatea TV că ”Politia judetului Vrancea are un deficit de personal. Un echipaj are program de 8 ore pe zi si sunt trei schimburi.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22