Poliția spune că nu a fost anunțată de tragedia de la Spitalul Victor Babeș, ci s-a autosesizat

Laurentiu Gheorghe | 13.04.2021

Poliția Capitalei, care face cercetări pentru ucidere din culpă în cazul tragediei de luni seară de la Spitalul Victor Babeș, unde s-a oprit oxigenul în TIR-ul ATI, spune că nimeni nu a sunat la 112 să îi

Pe aceeași temă

Polițiștii afirmă că s-au autosesizat în jurul orei 19.30, adică la mai bine de două ore de la momentul la care autoritățile din sănătate au aflat despre incident. Potrivit Poliției, concluziile preliminare indică drept cauză a decesului celor trei pacienți o insuficiență respiratorie acută, ceea ce înseamnă că au murit sufocați.

Șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, comisar șef de poliție Marian Mihoci, a declarat, marți seară, că Poliția s-a autosesizat în jurul orei 19.30 că 3 pacienți din unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș au decedat.

Întrebat despre declarațiile ministrului Sănătății, care spunea că el a cerut sesizarea Poliției, șeful Serviciului Omoruri a răspuns: „După cum am spus, ne-am sesizat din oficiu. Nu a existat niciun apel la 112 care să ne sesizeze Serviciul Omoruri despre acest lucru".

La fața locului a mers o echipă care a descoperit cadavrele a trei femei în vârstă de 84, 74 și 63 de ani, iar concluziile preliminarii ale legiștilor, în urma necropsiilor, indică drept cauză a decesului o insuficiență respiratorie acută.

„Primele dată arată că ventilatoarele din unitatea mobilă au suferit o disfuncționalitate, în sensul că a fost întreruptă alimentarea cu oxigen", a spus Șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.

El a precizat că în ancheta deschisă pentru ucidere din culpă au fost audiate 15 persoane - personal medical și tehnic -, au fost ridicate documente și imaginile de pe camerele de supraveghere din interiorul spitalului.

Șeful Serviciului Omoruri spune că nu s-a stabilit exact la ce oră ar fi avut loc defecțiunea, fiind vorba despre intervalul 17.00-17.30. Șeful DSU, Raed Arafat, spunea că în jurul orei 16.20 ar fi existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în TIR-ul ATI, iar el a aflat în jurul orei 17.20. Tot Raed Arafat spunea că nu știe ora exactă la care a fost anunțată Poliția, dar că el personal l-a sunat pe Radu Gravriș, directorul adjunct al Poliției Capitalei, care deja știa despre tragedie.

La rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus marți că el a ajuns la spital la ora 18.30-19.00, s-a interesat despre situația celorlalti pacienți și a întrebat dacă a fost anunțată Poliția: "Nu mi s-a confirmat acest lucru, am cerut să fie anunțată”. Secretarul de stat Monica Althamer a precizat că la ora 19.25 ministrul a solicitat să fie anunțată politia, în conditiile în care personalul de la fața locului s-a ocupat de pacienți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22