Politico.eu: Consultanți străini plătiți de PSD cu sume până la 50.000 €. Rezultatul: un fiasco

Redactia | 25.05.2019

PSD și-a angajat în luna aprilie o firmă de consultanță cu birouri în țările nordice ca să spele imaginea partidului la Bruxelles, scrie publicația politico.eu.

Pe aceeași temă

Este vorba de o firmă de lobby, Rud Pedersen Public Affairs, firmă de consultanță cu birouri în țările nordice și care are 10 membri ai echipei de lobby la Bruxelles, scrie politico.eu, preluată de Hotnews.ro.

Rud Pedersen Public Affairs și PSD nu au oferit detalii despre acest contract, dar, potrivit registrului lobby-știlor din UE, contractul ar valora între 25.000 de euro și 49.999 euro.

“Recunoaștem că, de mult timp, relația PSD cu presa internațională a fost slabă”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

“Din această cauză, în Bruxelles, dar și în presa internațională, s-a format o imagine distorsionată în jurul PSD, uneori chiar în contrast cu realitățile din România”, spune sursa citată.

PSD, care guvernează într-o coaliție cu Alianța Liberalilor și Democraților din România (ALDE), s-a confruntat cu o critică din ce în ce mai puternică în ceea ce privește lupta împotriva corupției.

Vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, candidatul liderului Partidului Socialiștilor Europeni la alegerile europene, a avertizat România într-o scrisoare adresată la începutul acestei luni că Bruxelles-ul este gata să-și escaladeze acțiunile împotriva țării în cazul în care guvernul vine cu legi care vor slăbi independența sistemului judiciar și menite să protejeze corupția la nivel înalt. Măsura a intervenit după ce Comisia a emis mai multe avertismente privind statul de drept în România.

Luna trecută, Partidul Socialiștilor Europeni a decis să înghețe relațiile cu PSD, partid membru al alianței europene, cel puțin până în iunie.

De asemenea, aliații occidentali ai României au emis un avertisment asupra modificărilor legislative propuse de guvern. PSD speră că Rud Pedersen Afaceri Publice poate ajuta la schimbarea perceției despre partid la Bruxelles.

Cu toate acestea, un eveniment organizat recent la Clubul de presă de la Bruxelles de firma de consultanță a atras prea puțin interes.

Evenimentul a inclus pe lista electorală cei mai buni patru candidați ai PSD, care au discutat în detaliu despre creșterea economică, drepturile omului, motivația lor personală de a alerga pe lista PSD și eforturile partidului de a reforma sistemul de justiție al țării.

Vorbeau într-o cameră aproape goală, deoarece, în afară de POLITICO, la eveniment nu au participat alți reprezentanți ai mass-media UE sau internaționale. Din cele 15 persoane prezente, cei mai mulți erau membri ai staff-ului, scriu jurnaliștii de la POLITICO.

Registrul de lobby al UE descrie contractul ca fiind cu "FTR15 în numele Partidului PSD din România".

FTR15 este compania consultantului din Londra, Zhenya Harrison, care lucrează și cu PSD.

Andrew Johnson, un partener al Afacerilor Publice al lui Rud Pedersen, a spus că nu e nimic neobișnuit în ceea ce privește activitatea grupului său cu PSD, spunând că majoritatea partidelor politice "lucrează cu agențiile pentru a le ajuta să-și gestioneze comunicarea".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22