Polonia: Bugetul Apararii a fost crescut la 2% din PIB

P.c. | 24.07.2015

Pe aceeași temă

Bronislaw Komorowski, președintele Poloniei, a promulgat joi legea ce prevede cresterea bugetului apararii la 2% din PIB. Komorowski a declarat ca decizia a fost luata in contextul actiunilor Rusiei din Ucraina, luand in considerare faptul ca tensiunile din estul acestei tari s-ar putea extinde, relateaza Agerpres.

 

'Această creștere a cheltuielilor este un exemplu pentru aliații noștri și un răspuns la acțiunile Rusiei', a afirmat președintele polonez la ceremonia de ratificare. Ea 'presupune un efort economic enorm pentru statul polonez și un mare efort pentru guvern, care va trebui continuat în viitor', a adăugat Komorowski, care a pierdut recent alegerile prezidențiale în fața conservatorului naționalist Andrzej Duda.

 

Duda va prelua oficial atribuțiile de președinte pe data de 5 august. El s-a aratat favorabil creșterii cheltuielilor militare dar a cerut ca noul armament ce va fi achiziționat să fie de producție națională sau să fie realizat în cooperare cu societăți poloneze.

 

CITITI SI: Klaus Iohannis, la semnarea Acordului privind finantarea Apararii: Romania este un membru RESPONSABIL in cadrul NATO

 

Komorowski a subliniat în discursul său că suplimentarea bugetului apărării va permite achiziționarea de avioane F-16. 'Cu ani în urmă, mulți membri ai NATO au spus că vor reduce cheltuielile militare, dar astăzi revenirea la nivelul de 2% din PIB presupune o victorie a bunului simț și un răspuns, deși încă insuficient, în fața creșterii cheltuielilor militare ale Rusiei în ultimul deceniu', a indicat președintele în exercițiu polonez.

 

NATO a cerut statelor membre sa aloce 2% din PIB pentru apărare, în prezent numai câteva țări îndeplinind această condiție. Pentru anul în curs, bugetul polonez al apărării a fost stabilit la 1,95% din PIB.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22