Polonia: Presedintele Parlamentului si trei ministri au demisionat. Premierul si-a cerut scuze in numele partidului

M. B. | 10.06.2015

Pe aceeași temă

Președintele parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, și trei miniștri ai guvernului au demisionat miercuri, cu numai patru luni înainte de alegeri, după publicarea pe internet a actelor judiciare din dosarul interceptărilor ilegale în care cei patru și alți oficiali au fost surprinși purtând discuții compromițătoare, a anunțat premierul Ewa Kopacz, citat de AFP și preluat de Agerpres.

 

Cei trei miniștri care și-au prezentat demisiile sunt Bartosz Arlukowicz (sănătate), Andrzej Biernat (sport) și Wlodzimierz Karpinski (finanțe), aflați în centrul scandalului interceptărilor, de anul trecut.

 

Un om de afaceri apropiat lumii politice, Zbigniew Stonoga, a publicat în această săptămână pe contul său de Facebook 2.500 de pagini din dosarele anchetei asupra interceptării ilegale a unor discuții compromițătoare între personalități de prim rang din viața politică și economică a țării, printre care cei patru demisionari.

 

Afirmațiile puțin amabile, înregistrate fără știrea interlocutorilor în restaurante din Varșovia, au dezvăluit o serie de opinii surprinzătoare, punând sub semnul îndoielii alianța polono-americană și independența băncii centrale. De asemenea, cu acest prilej au fost înregistrate și o serie de comentarii extrem de dure privind politica externă a premierului britanic David Cameron.

 

“În numele Platformei Civice (PO, la putere) vă cer iertare”, a declarat premierul Ewa Kopacz, citată de Agerpres.

 

Premierul Kopacz a mai spus că vrea să repare pagubele provocate de înregistrări și să facă în așa fel încât ele să nu devină punctul central al campaniei electorale. “În ultimele două zile opinia publică s-a concentrat asupra interceptărilor ilegale, ceea ce are un efect negativ asupra funcționării statului”, a mai afirmat ea.

 

De asemenea, șefa guvernului de la Varșovia și-a anunțat refuzul de a accepta raportul anual al procurorului general, Andrzej Seremet.

 

Șeful consilierilor lui Ewa Kopacz, fostul ministru de finanțe Jacek Rostowski, și patru miniștri adjuncți, și-au prezentat și ei demisia. Jacek Cichocki, coordonator al serviciilor speciale poloneze, care nu au reușit să împiedice publicarea interceptărilor, și-a anunțat și el demisia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22