Pomeni electorale pentru jurnalistii bucuresteni de la majoritatea PSD-ALDE

Dora Vulcan | 31.10.2016

Jurnalistii vor avea accces gratuit la spectacole de teatru si circ organizate de institutiile aflate in subordinea municipalitatii. De asemenea, jurnalistii care detin autoturisme vor beneficia de parcari gratuite in Bucuresti.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit unui proiect adoptat luni de majoritatea PSD-ALDE, solicitarile acestor gratuitati ar fi fost adresate primariei de o asociatie fantoma intitulata "Asociatia Presei Romane", informeaza Hotnews.ro.

 

 

Proiectul a fost aprobat cu 29 de voturi din 47 de consilieri prezenti.

 

Consilierii USR, PNL si PMP s-au opus. Acestia au declarat ca in Bucuresti sunt mii de jurnalisti si au intrebat de unde are municipalitatea atatea locuri de parcare si atatea bilete la teatru.

 

 

Parcarile gratuite pentru jurnalisti, in limita locurilor disponibile: 

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca accesul se va face in limita locurilor disponibile: "Daca o parcare este goala si vin 10 jurnalisti, pot parca toti, daca parcarea este plina si vin 2 jurnalisti, nu vor putea parca. Pentru institutiile de cultura jurnalistii vor anunta respectiva institutie, se va face o lista si accesul va fi permis in limita locurilor disponibile", a declarat Gabriela Firea.

 

 

"Prin adresa inregistrata la Directia Cultura cu nr. 4647/24.10.2016, Asociatia Presei Romane propune Municipalitatii, in contextul facilitarii exercitarii profesiei de ziarist in spatiul bucurestean si in vederea popularizarii activitatilor culturale proprii, accesul gratuit, pe baza legitimatiei, in parcarile publice de utilitate generala si in cele rezervate de catre institutiile si serviciile publice de cultura de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si accesul la spectacolele si programele culturale, respectiv la expozitiile, etc. ale institutiilor si serviciilor publice de cultura ", se arata in proiectul de hotarare.

 

 

 "Prin facilitarea accesului reprezentantilor mass media se are in vedere cresterea gradului de popularizare a activitatilor culturale proprii ale municipiului Bucuresti, sporirea valorii activitatii institutiilor de cultura si a prezentei lor permanente in spatiul citadin, cu luarea in considerare a influentei progresive a mijloacelor de comunicare mass-media in educarea si cultivarea locuitorilor in stimularea consumului cultural de calitate si in dezvoltarea culturala a orasului pe termen mediu si tung", se mai arata in proiect.

 

 

Din asociatia care a solicitat gratuitati fac parte Andronic de la AmosNews, Avramescu de la AMPress, directorul "Bursa" si fondatorul "Azi"

 

Presedintele Asociatiei Presei Romane este conf. univ. dr. Stefan Ciochinaru, realizator Radio Romania Bucuresti. Din asociatie mai fac parte: Octavian Andronic -  Director AmosNews; Lucian Avramescu - Director AMPress; Florian Goldstein - Director general "Bursa";  Octavian Stireanu - Director fondator "AZI".

 

Asociatia Presei Romane, in scrisoarea adresata municipalitatii, spun ca jurnalistii ar fi avut acces gratuit in parcarile primariei pana in primavara anului 2016, cand a fost stopat.

 

 

***

 

  

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, in aprilie anul acesta,  legea care introduce pensii speciale pentru asa-zisii jurnalisti care fac parte din "uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publica", proiect criticat de guvern, potrivit Mediafax.

 

Legea modifica articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, prin introducerea unei noi categorii care vizeaza uniunile de jurnalisti.

 

Actul normativ prevede ca "prin uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice si al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica" (s.n.).

 

Potrivit Legii nr.8/2006, "cuantumul indemnizatiei reprezinta echivalentul a 50% din pensia cuvenita titularului sau, dupa caz, aflata in plata la data solicitarii", iar indemnizatia nu se acorda persoanelor prevazute la alin. (1) care beneficiaza de indemnizatia acordata potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile ulterioare.

 

Legea nr 8/2006 prevede ca indemnizatia lunara se acorda, la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea la casa teritoriala de pensii, iar beneficiarul trebuie sa faca dovada calitatii de membru al uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.

 

Legea pensiilor speciale acordate jurnalistilor nu este oportuna, ca orice modificare legislativa de acest fel, iar jurnalistii au in plus si datoria morala sa nu ceara un statut special, mai ales ca ei au criticat atunci cand altii obtineau asemenea statut, a afirmat Dan Suciu, purtator de cuvant al guvernului.

 

 "Orice modificare legislativă care prevede pensii speciale n-o considerăm oportună. Orice modificare legislativă. Situaţia pensiilor este într-adevăr una complicată, dar nu se rezolvă prin pensii speciale pentru diferite categorii că nu ajungem nicăieri. Cu toată simpatia pentru profesia de jurnalist, pe care am practicat-o şi eu”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, citat de Mediafax.

 

Singura asociatie de presa care are acest statut este Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR), potrivit pressone.ro.

 

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania este o entitate putin cunoscuta chiar si in randul jurnalistilor, iar numele celor care conduc UZPR nu se gasesc nici in casetele redactionale ale ziarelor, nici pe genericele televiziunilor si nici printre editorii agentiilor de presa, potrivit sursei citate.

 

Printre sponsorii Uniunii se numara cateva firme din Resita, Primaria Anina sau Asociatia culturala Ateneu Sasesc Prundeni, iar lista membrilor cotizanti, actualizata la 1 martie 2016, cuprinde 900 de nume, mai relateaza pressone.ro.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22