Pomeni electorale: Senatul scuteste toti pensionarii de plata impozitului pe venit si CAS

Dora Vulcan | 06.09.2016

Plenul Senatului a adoptat, marti, o propunere legislativa prin care se elimina impozitul pe venit de 16% datorat pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei. Proiectul Cristianei Anghel (ALDE) a fost modificat si s-a decis ca plata asigurarilor sociale sa fie facuta de la buget, nu din venitul persoanei.

Pe aceeași temă

 

 

In plen, legea a fost sustinuta de PSD, liberalii declarandu-se si votand impotriva proiectului. Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala, transmite News.ro.

 

 

Legea a fost adoptata cu 66 de voturi "pentru", 5 abtineri si 18 "impotriva". Legea a fost contrasemnata de mai multi alti parlamentari PSD, ALDE si din fostul grup parlamentar UNPR.

 

 

Modificarile prin care s-a ajuns la aceste prevederi au fost operate in cadrul sedintei Comisiei de buget, finante din 31 august, cand s-a intocmi un raport suplimentar cu mai multe amendamente.

 

 

Potrivit actualei legislatii, pensiile se impoziteaza cu 16% in cazul celor care depasesc valoarea de 1.050 de lei. Prin prezenta lege, se elimina acest impozit, astfel incat nicio pensie din Romania nu va mai fi supusa taxarii, indiferent de cuantum.

 

 

Proiectul modifica si baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii si de cele care primesc indemnizatii pentru incapacitate temporara  de munca, ca urmare a unui accident de munca. Astfel, potrivit modificarilor aduse in comisia de buget-finante, plata contributiei de asigurari de sanatate la pensii se va face de la bugetul de stat, nu din venitul persoanei.

 

 

Legea a fost initiata de senatorul ALDE Cristiana Anghel, care a propus-o ca o masuri de ajutorare a batranilor.

 

 

"Batranii nostri nu sunt o masa amorfa, fara identitate. Batranii nostri au nume si prenume. Sunt parintii, bunicii sau strabunicii nostri. Batranii nostri au construit o tara. A venit razboiul si a distrus-o. (...) Dupa o munca de o viata, parintii, bunicii, stramosii nostri au ajuns bataia de joc a guvernantilor. Se pare ca dumnealor sufera de gerontofobie", a explicat senatorul.

 

 

Propunerea legislativa a fost depusa in Parlament in luna ianuarie, si a fost retrimisa de mai multe ori la comisie. Comisia de buget-finante a dat de doua ori raport de respingere propiectului, iar pe 31 august au elaborat un raport de admitere cu amendamente.

 

 

Astfel, potrivit modificarilor aduse in comisia de buget-finante in ultimul raport, de admitere, au fost abrogate articolele 62 si 64 din Codul Fiscal, care prevad categorii de venituri supuse impozitului pe venit de 16%, printre care si pensiile.

 

 

Guvenul nu a sustinut propunerea legislativa, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane lei pentru anul 2017 - cifra despre care Mariana Campeanu (PNL) a declarat ca este gresita, fiind de fapt vorba de 2,2 miliarde lei.

 

 

"Pentru cine scutim noi impozitul? Pentru cei cu pensii mici? Pentru ca ei au acest impozit scutit. Sunt 3, 8m milioane de pensionari cu pensii sub 1000 de lei, cum acceptatti acest lucru? Acesti batrani vor ramane cu aceeasi pensie, iar cei cu 100 de milioane vor avea bani in plus" a spus Campeanu in plen.

 

 

Ea a propus un amendament de ridicare a plafonului de scutire de impozit de la 1000 de lei la 15000 de lei, insa a fost respins de plen.

 

 

Legea prevede si ca actul nu poate fi modificat prin Ordonanta de Urgenta, fapt care i-ar putea atrage critici de neconstitutionalitate, in cazul in care ar trece si de Camera Deputatilor, avand in vedere ca in Constitutie sunt prevazute expres cazurile in care Guvernul poate emite OUG si nu permite Parlamentului sa faca astfel de mentiuni.

 

Raportul Comisiei, AICI

Parcursul legislativ al proiectului, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22