Ponta, după blocarea accesului în Renew Europe: Nu vreau să stau cu PSD, dar nu mă lasă Cioloș

Dora Vulcan | 14.06.2019

Președintele Pro România îl acuză pe Dacian Cioloș că a făcut lobby la Bruxelles împotriva acceptării partidului său în grupul politic liberal format din ALDE, partidul lui Macron și USR-PLUS.

Pe aceeași temă

”Asta e, ne-au scos, supraviețuim”, a declarat Victor Ponta pentru Digi24.ro.

Acesta îl acuză pe liderul PLUS, Dacian Cioloș, că a făcut lobby împotriva Pro România la Bruxelles, pentru ca Renew Europe să nu accepte afilierea Pro România. Grupul este format de ALDE european, Renaissance, En Marche și USR/PLUS.

”Acum am explicația logică pentru faptul că stau cu pesediștii în grup - eu am vrut să nu stau, dar nu ne-a lăsat Cioloș”, a spus fostul premier.

Dan Barna a explicat vineri, într-un interviu acordat G4Media, de ce s-a opus intrării Pro România în grupul Renew Europe din care fac parte USR-PLUS și a spus că amintirea Colectiv e vie iar partidul lui Ponta este o ”variantă light a PSD”.

”A plecat Tăriceanu, să-l invităm acum pe Victor Ponta?”, s-a întrebat retoric liderul USR, explicând astfel condiția pe care a pus-o la aderarea în grupul european de excludere a partidului lui Tăriceanu.

Grupul politic liberal format din ALDE, partidul lui Macron și USR-PLUS a anunțat, vineri, că cererea de afiliere a partidului lui Victor Ponta nu a fost aprobată.

”Ca urmare a unor relatări de presă privind afilierea Pro România la grupul nostru politic în Parlamentul European, Grupul Renew Europe subliniază că nu există nicio aderare de acest fel aprobată. Grupul Renew Europe are o puternică delegație de 8 europarlamentari români aparținând Alianței USR-PLUS”, au comunicat liberalii europeni într-o postare pe Twitter.

Afilierea Pro România la grupul ALDE-Macron ar fi fost unul din subiectele întâlnirii dintre Barna și Ponta la Bruxelles, despre care s-a aflat după ce Antena 3 a difuzat pe 5 iunie o fotografie în care Ponta stătea la aceeași masă cu Dan Barna, într-o întâlnire descrisă ca fiind „cordială”.

Adevărații SECURIȘTI au arătat la televizor o poză de la o cafenea din interiorul Parlamentului European în care mă aflam alături de liderul USR Dan Barna. Fac precizarea că exact la aceeași masă am avut discuții cu mulți alți reprezentanți ai PSD și PNL dar securiștii au dat doar poza cu Barna”, a explicat Ponta imaginea apărută la postul de televiziune. „Dacă vreți poze “picante” vă dau eu poza din momentul în care m-am întâlnit cu Traian Băsescu la intrarea în Parlamentul European! Este chiar haioasă! Vreți Securiștilor?”.

Ulterior, Victor Ponta a publicat și această fotografie pe contul său de Instagram.

Dan Barna a caracterizat fotografia distribuită de Antena 3 drept „fake news”, precizând că a discutat cu Victor Ponta un sfert de oră, despre susținerea moțiunii de cenzură și candidatura lui Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului.

„Foarte frumoasă poza cu mine și cu Ponta, dar cred că are nevoie și de un context mai clar pentru a nu mai genera titluri fake news. Sunt zilele astea la Bruxelles pentru discuțiile pe marginea formării noului grup En Marche - ALDE - USR PLUS. M-am întâlnit cu Victor Ponta care era și el aici și am avut o discuție 15 minute în care i-am cerut sa susțină moțiunea de cenzură și Pro România sa îl susțină pe Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului”
, a scris Dan Barna, tot pe Facebook.

„Da, am discutat despre aceste subiecte pentru că sunt două teme pentru care avem nevoie de toate voturile și este normal să vorbim între noi. Nu am negociat, nu am făcut și desfăcut guverne, nu am vândut pielea ursului din pădure. I-am spus ca e de dorit ca poziția anti PSD pe care o declară public să fie urmată și de niște fapte (și voturi) concrete. A fost o discuție firească, una care ar fi trebuit să se desfășoare în Parlament, dar pentru că eram amândoi aici, a avut loc la Bruxelles. Cam atât de pe frontul de Vest”, a adăugat el.

În urma valului de nemulțumire pe care l-a generat atât în partidul său cât și în exterior după întâlnirea cu Ponta, Barna și-ar fi retras sprijinul pentru Pro România, iar alianța USR-PLUS ar fi condiționat prezența lor în noua familie politică din Parlamentul European de respingerea lui Ponta, la pachet cu discursul incriminator adoptat între timp de Barna la adresa lui Ponta, prin asociere cu PSD și tragedia de la Colectiv.

Pro România a devenit, de marți, membru al Partidului Democrat European (EDP), formațiune ai cărei europarlamentari sunt afiliați în mod tradițional grupului ALDE din Parlamentul European, a anunțat partidul condus de Victor Ponta într-un comunicat de presă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22