Ponta lamureste situatia lui Sova in partid: Nu i-am cerut demisia si nici nu o voi face

M. B. | 27.05.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta a declarat, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, că nu i-a cerut demisia lui Dan Șova din partid sau din Senat și nici nu are de gând să facă acest lucru, negând astfel zvonurile care au circulat miercuri și care acreditau la un moment dat ideea că fostul ministru al Transporturilor și-ar fi dat deja demisia din Parlament.

 

"Nu, nici vorbă. Voi cere un singur lucru, voi pune o întrebare, mai ales după cazul atât de dezbătut în ultimele zile: există vreo justificare pentru care un om nu este trimis în judecată după 8 ani de zile, dar trebuie să fie arestat? Eu nu găsesc nicio justificare decât una politică, pur politică, ori justiția nu trebuie să facă politică, justiția trebuie să facă justiție. Dacă cineva a încălcat legea, după 8 ani, și a fost prins, trebuie trimis în fața judecătorilor să se apere, să fie achitat sau condamnat. Să spui 'nu vreau să te trimit în fața judecătorilor, vreau să te arestez' cred că este doar un gest politic și atunci de ce să îi cer eu ceva domnului Șova?", a spus Ponta, citat de Agerpres.

 

Premierul a refuzat să spună clar dacă dosarul instrumentat de către DNA este sau nu unul politic, așa cum a insinuat.

 

Reamintim că senatorii din Comisia juridică au decis miercuri că întreaga procedură in cazul cererii de retinere si arestare preventiva a lui Sova trebuie reluata.

 

CITESTE SI: 

 

VIDEO UPDATE Plenul Senatului retrimite cazul Sova in Comisia Juridica

 

Curtea Constitutionala publica motivarea deciziei in cazul Dan Sova: Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decat cel pe care il prevede Constitutia

 

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, liberalul Catalin Boboc, le-a declarat jurnalistilor: "Ce pot sa spun e ca cei de la PSD, cu sau fara argumente care se sustin, folosesc numarul de voturi pe care le au, majoritatea pe care o au, pentru a aborda astfel de subiecte cum le convine. Nu pot sa inteleg cum poate fi reluata intreaga procedura, este o chichita, o gaselnita a PSD. Sunt chiar deranjat pentru ca in comisia juridica ne bazam de obicei pe argumente". Acesta a precizat ca social-democratii au vrut "de la bun inceput" reluarea votului in cazul Sova, aratand ca "era o situatie similara dlui Valcov, care si-a dat demsia".
 

Dan Sova, scapat de arestarea preventiva

 

Dan Sova a scapat de arestarea preventiva pe 25 martie, existand 79 voturi "pentru", 67  "contra" si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru".

 

Potrivit regulamentului Senatului aflat in vigoare la acea vreme (art. 173 care a facut obiectul sesizarii senatorilor PNL), hotararile Senatului se aprobau doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. Regulamentul a fost modificat saptamana urmatoare acestui vot.

 

CITESTE SI: DNA cere Senatului toate actele privind cererile de retinere, arestare sau urmarire penala a unor senatori in 2014-2015

 

Pe 8 aprilie Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Ministerul Public - Parchetul de pe Langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.

 

Ca urmare a deciziei CCR, Senatul avea obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial.
 

DNA cere arestarea preventiva a lui Dan Sova

Cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) privind retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova se bazeaza pe acuze grave. Procurorii vorbesc despre fals in documente, obstructionarea anchetei si o tentativa de a ascunde dovezi posibil incriminatoare. Concret, Sova ar fi dispus distrugerea hard-diskurilor din computerele societatii de avocati pentru a sterge urmele.

 

  • Fals in documente

In 20 februarie 2015, au fost depuse la dosar un numar de 11 procese-verbale, din perioada 2005-2009. Despre aceste acte procurorii sustin ca sunt false: “În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Șova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni”, se arata in comunicatul DNA.

 

CITESTE SI: Dosarul lui Dan Sova - Un dosar cu avocati, carbune, management privat la stat si concedieri

 

Anchetatorii afirma ca in perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 au fost adoptate intre 20 si 30 de hotarari care aveau un continut diferit decat cel consemnat in cele 11 procese verbale.

 

“Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova Dan-Coman, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general”, mai arata DNA.

 

  • Hard-uri distruse

O alta acuza se refera la o presupusa tentativa lui Dan Sova de a-si sterge eventuale dovezi ale faptelor anchetate in dosar.

Potrivit procurorilor, “a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziția suspectului Șova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexe energetice”.


Faptele de care este acuzat în dosar, conform DNA:

1.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

2.  În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

3.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

CITESTE SI:

Presedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat ca membrii Comisie trebuie sa redacteze pana martea viitoare un proiect de hotarare prin care sa specifice cum se va proceda in cazul social-democratului. Daca acestia nu vor veni cu o decizie, situatia va fi transata in plen, care va lua o hotarare ce va fi supusa la vot.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22