Pop vrea comisie parlamentară pentru anchetarea „fraudelor indirecte” de la alegerile din 26 mai

Laurentiu Gheorghe | 20.06.2019

Senatorul PSD Liviu Pop a spus joi că trebuie să se afle „cine e responsabil de furtul votului cetateanului care nu a reusit sa voteze in unele sectii din afara Romaniei”.

Pe aceeași temă

Ca și alti lideri PSD, Liviu Pop susține înființarea unei comisii parlamentare pentru anchetarea presupuselor fraude și nereguli din procesul de votare de la alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai.

„Cineva trebuie sa inceapa sa afle adevarul, pana la urma. Cand am facut acea comisie parlamentara, am descoperit de protocoalele SRI-ului. Acum, in spatiul public circula, am vazut un proces verbal, nu am vazut pe nimeni din partea Autoritatii Electorale Permanente, nici din partea Biroului Electoral Central, sa ne spuna daca acel proces verbal intr-adevar este adevarat, adica sa avem 1.700 de cetateni care vin la vot si acestia sa aiba 5.300 de voturi exprimate. E strigator la cer in secolul 21 si cu tot sistemul de scanare a actelor de identitate, de verificare si cu toate celelalte", a declarat Pop intr-un interviu acordat RFI Romania.

Senatorul social-democrat mai susține că partidul din care face parte este interesat să afle de ce au fost așa multe cozi la secțiile de votare din străinătate.

"Noi vrem sa stim ce s-a intamplat in zona aceasta, de ce au fost asa multe cozi. In partea cealalta, BEC organizeaza alegerile. Trebuie sa vedem care au fost piedicile in calea romanilor, pentru a nu-si putea exercita votul si in acelasi timp sa identificam solutii pentru viitor", a adaugat Pop.

El a mai punctat ca exista elemente care nasc intrebari in spatiul public, in acest sens dand exemple precum "procese verbale care nu sunt in concordanta cu cele scanate si aflate pe site-ul AEP".

Liviu Marian Pop a vorbit si despre faptul ca STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) nu a explicat partidelor politice cum functioneaza softul.

" (...) faptul ca STS-ul nu a transmis partidelor politice, tuturor partidelor politice cum functioneaza soft-ul, care sunt toate detaliile legate de organizarea alegerilor sunt elemente care nasc intrebari in spatiul public si nu cred ca o comisie parlamentara trebuie sa se infiinteze doar daca exista suspiciuni de frauda.

Poate vrem cu totii sa aflam ce s-a intamplat in fapt in procesul electoral. Poate identificam mai multe solutii, pentru a nu sta romanii la coada, atunci cand voteaza. Sunt multe elemente, nu numai cele de frauda", a completat Pop.

Fostul ministru a mai spus ca este o frauda indirecta faptul ca anumiti romani nu au reusit sa isi exercite dreptul de a vota.

„A fost o neregula in Marea Britanie ca romanii n-au votat? Pai, daca un cetatean roman nu a putut sa voteze, este o neregula, de ce n-a putut sa voteze si este o frauda indirecta ca votul lui nu a ajuns in urna, a fost furat acelui cetatean dreptul de a vota. Noi vrem sa vedem cine e responsabil de furtul votului cetateanului care nu a reusit sa voteze in unele sectii din afara Romaniei", a mai declarat senatorul PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22