Poprirea pusa de fratii Micula obliga ROMATSA sa ia un credit pentru a plati salariile

Iulian Popescu | 13.01.2016

Poprirea pusă de frații Micula pe conturile de la Bruxelles ale ROMATSA ar putea obliga compania să apeleze la un credit de trezorerie, a declarat joi ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Pe aceeași temă

 

Frații Micula au câștigat în decembrie 2013, la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID), procesul pentru despăgubiri datorate de statul român ca urmare a sistării ajutoarelor de stat.

 

Facilitățile au fost oprite după intrarea României în Uniunea Europeană, care nu permitea astfel de facilități, dar ICSID a considerat că prevalează acordul bilateral dintre România și Suedia pentru protejarea reciprocă a investițiilor (frații Micula au cetățenie suedeză).

 

Deciza nu este definitivă.

 

Suma dictată de ICSID este de 376 milioane de lei cu dobânzile aferente.

 

Anul trecut, deși ROMATSA nu este parte în litigiul respectiv, frații Micula au obținut, pentru recuperarea banilor, poprirea conturilor din străinătate prin care compania încasează, prin intermediul, Eurocontrol sume aferente serviciilor de dirijare a traficului aerian.

 

Acum, societatea trăiește din rezerve, însă acestea se vor termina în 2 - 3 luni, a spus ministrul Costescu.

 

Până la decizia definitivă, va fi nevoită să se descurce cumva, deși este o companie profitabilă, are bani, dar nu-i poate folosi din cauza unui proces în care nu este implicată.

 

"Principala mea preocupare este de a asigura banii după această perioadă, ea nu e mai lungă de 2-3 luni, când rezervele Romatsa se vor termina. Pentru aceasta am avut deja discuţii cu Ministerul Finanţelor. Lucrăm la mai multe, inclusiv la obţinerea unui credit în trezorerie pentru Romatsa pentru a încerca să asigurăm această continuitate. (...) Eu sunt pregătit şi pentru câştig şi pentru pierdere", a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu, citat de Romania TV.

 

Sindicaliștii spun că poprirea ridică mari probleme companiei, deoarece aceasta se finanțează din fonduri proprii.

 

Poprirea a fost pusa pe 9 septembrie 2015, in urma deciziei unei instante din Belgia.

 

Ministerul Finantelor a facut precizari privind aceasta situatie intr-un comunicat in care confirma poprirea, dar si faptul ca ROMATSA nu are nicio legatura cu litigiul intre fratii Micula si statul roman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22