Posibil beneficiari ai deciziei CCR privind dosarele disjunse: Elena Udrea și Ioana Băsescu

Redactia | 08.04.2021

Fostul ministrul PDL al Turismului, Elena Udrea, și fiica cea mare a fostului președinte al României, Ioana Băsescu, s-ar putea număra printre beneficiarii deciziei CCR privind dosarele disjunse.

Pe aceeași temă

E vorba de o parte dintre acuzațiile aduse Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, și anume acuzațiile de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani. Italianul a fost iubitul Ioanei Băsescu, însă le-a denunțat pe cele două la DNA în cadrul unui dosar disjuns de evaziune fiscală și spălare de bani.

Pe 5 aprilie 2021, la Realitatea Plus, cu o zi înainte de decizia CCR privind dosarele disjunse din 6 aprilie 2021, fostul președinte al României i-a luat apărarea fiicei sale.

Încă n-am văzut om condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a instigat, fără să primească vreun ban, fără să fi luat ceva. În schimb, am văzut foarte mulți care au furat milioane și care sunt bine-mersi. Nu-i atinge nimeni!”, a declarat Băsescu la Realitatea Plus.

Pe 2 martie, la Curtea de Apel București, Elena Udrea a primit 8 ani de detenție, iar Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte. Decizia nu este definitivă și a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Elena Udrea a fost condamnată pentru 2 infracțiuni de instigare la luare de mită și 3 infracțiuni de instigare la spălare de bani (printre care și o faptă de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani), iar Ioana Băsescu pentru o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani (inclusiv o faptă de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani).

Acuzațiile care ar putea să pice după decizia CCR

Presupusa instigare de către Elena Udrea și Ioana Băsescu a lui Giovanni Franceso la spălare de bani ar putea să pice în lumina noii decizii CCR, au explicat pentru G4Media surse judiciare.

Chiar dacă procesul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu este deja pe rolul instanțelor, iar decizia CCR este pentru viitor, aceasta nu înseamnă că unii judecători nu ar putea să o aplice și în cazul lor, au explicat sursele G4media.ro.

Decizia CCR privind dosarele disjunse este pentru viitor. Însă şi deciziile CCR privind probele culese de DNA cu SRI în baza protocoalelor erau tot pentru viitor, şi, cu toatea acestea, instanţele au anulat probele. În cazul unor inculpaţi cu greutate, instanţele au anulat probele, deşi decizia CCR era pentru viitor. În cazul unor inculpaţi mai modeşti şi fără avocaţi scumpi, instanţele nu au anulat probele culese cu SRI întrucât au concluzionat că deciziile CCR sunt pentru viitor”, au explicat pentru G4Media mai mulţi magistraţi de top.

Care ar putea fi consecințele pentru Ioana Băsescu. ”Dacă Ioana Băsescu rămâne fără acuzația de instigare a lui Giovanni Francesco la spălare de bani, ci doar cu acuzațiile de instigare a lui Silviu Wagner (fostul director Oil Terminal – n.r.) la delapidare și spălare de bani, unde prejudiciul e mic (119.000 de lei – n.r.), ea ar putea scăpa doar cu o pedeapsă cu suspendare”, au explicat sursele G4media.ro.

articolul integral pe G4Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22