Prabusirea investitiilor in guvernarea PSD. Scadere la jumatate in primele 6 luni

E.b. | 27.07.2017

Cheltuielile statului roman pentru investitii in primele sase luni ale anului au scazut aproape la jumatate fata de perioada similara a anului 2016, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finante.

Pe aceeași temă

 

 

Efectele scaderii dramatice a investitiilor in proiecte se vede si in piata, unde tot mai multe firme reclama lipsa marilor lucrari de infrastructura. Cheltuielile cu investitiile au fost sacrificate, potrivit cifrelor oficiale, in detrimentul cheltuielilor cu salariile si cu asistenta sociala, scrie HotNews.

 

In prima jumatate a acestui an, sub guvernul PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, cheltuielile pentru investiții (care includ cheltuielile  de  capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 6 miliarde lei (0,7% din PIB), in timp ce anul trecut au fost de 11 miliarde de lei (1,5% din PIB).

 

Este pentru prima oara in ultimii cinci ani cand diferentele de la an la an sunt atat de mari la cheltuielile de investitii.

 

In aceeasi perioada, deficitul bugetar a crescut de la 3,9 miliarde de lei in 2016 la 6,3 miliarde de lei.
 

Cifrele oficiale facute publice astazi confirma o realitate economica reclamata de actorii economici in ultimele luni: guvernul a inghetat practic marile proiecte de infrastructura (rutiera, feroviara, energie, sportive etc). Tot mai multe companii de constructii, atat romanesti cat si straine, isi vad planurile de afaceri afectate de tergiversarea lucrarilor deja antamate sau de intarzierea licitarii unor noi proiecte.

 

Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PMP) a criticat si el, intr-un comunicat, scaderea dramatica a investitiilor: "Veniturile la buget au crescut cu 8,8 miliarde de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu toate acestea deficitul bugetar aproape s-a dublat, de la 3,9 miliarde de lei, la 6,3 miliarde de lei. Bani risipiţi pe cheltuieli iresponsabile, nesustenabile economic, în timp ce cheltuielile cu investiţiile, adică cele care contribuie la crearea de locuri de muncă şi la întărirea economiei pe termen lung, s-au redus la aproape jumătate în primele şase luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 11 miliarde lei la 6 miliarde de lei".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22