Predoiu, despre programul PSD: Minciuna, element principal de continuitate de la PCR la PSD

Vlad Toma | 14.10.2016

Catalin Predoiu, fostul candidat al liberalilor la Primaria Capitalei considera ca programul de guvernare anuntat de PSD tine de domeniul SF, exceland in ambalaj si prezentare si fiind bazat pe cifre scoase din ”burtă”.

Pe aceeași temă

 

"In calitatea mea de coordonator al programului liberal de guvernare, consider ca partea economică din programul de guvernare prezentat recent de liderul PSD, Liviu Dragnea si oferta social democraților este una care se încadrează mai degrabă la categoria SF și că toate calculele acestora se bazează pe șmecherii", arata Predoiu.

 

Liberalul crede ca "programul de guvernare PSD 2017 – 2020 și serialul ”Razboiul Stelelor” au ceva în comun: ambele sunt de domeniul SF. Diferența este că serialul ”Războiul Stelelor” a costat numai 650 milioane de USD, generând venituri de aprox. 6,4 miliarde USD, de 10 ori mai mari, în timp ce măsurile cuprinse în programul economic PSD costă 20 miliarde Euro generând un deficit de 6,3 miliarde euro (2,8% din PIB)."

 

Predoiu considera ca "PSD folosește în calculele sale o dublă șmecherie": 

 

"În primul rând, pretinde că va genera venituri în plus la bugetul de stat în 2020 față de 2016 de aprox.6% din PIB, la care adaugă venituri de 3,7% din PIB estimate de Comisia Națională de Prognoză, în afara măsurilor din Programul PSD. Rezultă venituri suplimentare la buget de 9,7% din PIB (6% pretins generate de Programul PSD și 3,7% estimate de Comisia de Națională de Prognoză).

 

Ceea ce omite să menționeze Programul PSD este existența unor cheltuieli asociate veniturilor estimate de Comisia Națională de Prognoză, pe care Programul PSD nu le-a mai pus în calculul de adunare și scădere. Iar dacă luăm în calcul numai veniturile suplimentare la buget pretinse de Programul PSD (6% din PIB) și cheltuielile asociate acestora, indicate chiar în cuprinsul Programului PSD (estimate la 8% din PIB), rezultă că măsurile planificate de Programul PSD generează un deficit de 2,8% din PIB.

 

În al doilea rând, atunci când Programul PSD menționează măsurile care generează venituri suplimentare din PIB, indică invariabil ”prin efecte de multiplicare”, fără să explice în ce constau acestea și care este modelul matematic folosit la calculul acestor efecte de multiplicare. Cu alte cuvinte, cifre scoase din ”burtă”."

 

Concluzia fostului candidat al liberalilor este ca "avem în față un program nerealist, așa cum au observat nenumărați analiști economici, care excelează doar la ambalaj și prezentare, ceea ce este o constantă a PSD: o guvernare care subminează economia, prezentată ca o guvernare care îmbogățește românii, pe hârtie."

 

Predoiu crede ca social-democratii dovedesc din nou ca "pe lângă organizare și propagandă, minciuna este un element principal de continuitate de la PCR la PSD."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22