Prefectul de Harghita, demis. A lăsat un urs accidentat să agonizeze 17 ore pe marginea drumului

Dora Vulcan | 17.11.2019

Cazul ursului accidentat lăsat să agonizeze o noapte și o zi pe o șosea din Harghita, fără ca autoritățile să intervină, a făcut și o victimă: prefectul județului Harghita.

Pe aceeași temă

”Având în vedere modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit seara trecută de o mașină, între localitățile Praid și Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de către ministrul Ion Marcel Vela.

Astfel, a fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit.

De asemenea, vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale”, a anunțat Ministerul de Interne într-un comunicat remis presei duminică. ministerului.

Animalul a fost accidentat sâmbătă de un autoturism.

”În urma impactului, atât ursul, cât şi autoturismul au părăsit partea carosabilă. Din accident nu au rezultat victime omeneşti, însă ursul a fost grav rănit, se pare că are membrele fracturate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, citat de Agerpres.

În noaptea de sâmbătă spre duminică ursul a rămas pe marginea drumului, fără ca autoritățile să intervină în vreun fel. Duminică dimineață, ursul s-a târât pe șosea, circulația între Praid și Sovata fiind restricționată.

Autoritățile locale au pretextat că au nevoie de un ordin al Ministrului Mediului pentru a interveni iar medicul veterinar ajuns la fața locului a venit fără substanțe tranchilizante.

”În această situaţie, nu e nevoie de o derogare de la minister. Cred că e inuman să laşi un animal să agonizeze atât timp cât nimic din lege nu te opreşte să te opui”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Ursul a fost tranchilizat abia după 14 ore de la accident și omorât prin împușcare după 17 ore, considerându-se că nu mai poate fi salvat pentru că avea trei picioare fracturate.

”Din păcate în acest caz motivul nu este doar incompetența, ci și premeditarea. Este foarte greu de intervenit în astfel de cazuri, pentru că înființarea Serviciului de Intervenții în Situații de Urgență pentru Animale Sălbatice a fost blocat și faultat de diverși actori. Nu ne râmâne decât să pierdem ca țară, ca oameni, ca și comunități locale și să piardă și natura. Sau să schimbăm acest sistem ticăloșit, ținut ostatic de mafia trofeurilor”, a scris, pe Facebook, activistul de mediu Csibi Magor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22