Premieră națională: clujenii decid cum vor fi cheltuiți banii din impozite

Dora Vulcan | 19.05.2017

Emil Boc anunta ca Primaria Cluj-Napoca va fi prima din Romania care va aplica "bugetarea participativa", un nou pas pe calea informatizarii orasului. Astfel, clujenii vor putea sa propuna si sa sustina online proiecte pentru dezvoltare si modernizare, avand la dispozitie o suma totala alocata de pana la 4 milioane de euro.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

"Primaria Cluj-Napoca: prima din Romania care va implementa bugetarea participativa cu ajutorul tehnologiei (online). Clujenii vor decide cum vor fi cheltuiti o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite si taxe locale. Cluj-Napoca va fi primul oras din Romania care va aplica bugetarea participativa utilizand tehnologia moderna", a scris primarul Clujului Emil Boc, pe pagina sa de Facebook.

 

 

Acesta anunta ca va fi alocata o suma "intre 1 milion si 4 milioane de euro" pentru proiecte pe care cetatenii sa le propuna in vederea dezvoltarii si modernizarii orasului.

 

 

"Vom utiliza modelul bugetarii participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Manastur, insa de aceasta data vom include si componenta tehnologica - o aplicatie inteligenta pentru telefoane mobile si calculator, prin care clujenii sa se poata inscrie pentru a propune proiecte si pentru a evalua proiectele trimise de cetateni.

 

Fiecare proiect propus de cetateni, potrivit domeniilor mentionate, va trebui sa se incadreze intr-o limita pe care o vom stabili, intre 50.000 si 80.000 de euro", precizeaza primarul Emil Boc.

 

 

 

Primaria va fi cea care va "filtra" proiectele si va asigura "legalitatea si viabilitatea lor", urmand ca ulterior ele sa fie "supuse votului cetatenilor, pe domenii, fiecare cetatean avand posibilitatea sa voteze cate un proiect din fiecare domeniu".

 

Mai mult, "clujenii pot sa isi faca o campanie pentru promovarea unui anumit proiect", anunta edilul, dupa care "primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate si supuse din nou unei campanii publice de mediatizare si informare, pentru al doilea vot".

 

"In ordinea numarului de voturi, proiectele vor fi incluse in planificarile de buget ale anului urmator, pentru a fi finantate de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca", precizeaza Emil Boc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22