Premierul Ciolos anunta lansarea unei subscriptii publice pentru "Cumintenia pamantului"

Vlad Toma | 17.03.2016

Dacian Ciolos, premierul Romaniei a anuntat astazi, pe contul sau de Facebook, ca Guvernul intentioneaza sa pune o parte din suma necesara pentru a achizitiona opera lui Brancusi, "Cumintenia Pamantului" iar pentru cealalta parte intentioneaza sa organizeze o subscriptie publica.

Pe aceeași temă

 

"Sunt sanse foarte mari ca Statul român sa reintre în posesia "Cumințeniei Pamântului" a lui Constantin Brâncusi". Azi, echipa de negociere condusă de ministrul culturii Vlad Alexandrescu s-a pus de acord cu proprietarii operei de artă pentru un preț de 11 milioane de euro, pentru care Statul îsi poate exercita dreptul de preempțiune. Guvernul va pune o parte din sumă iar pentru restul intenționăm sa organizăm o subscripție publică. Ministerul Culturii va veni în curând cu detalii în acest sens," a scris premierul pe contul sau de Facebook.

 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a reusit unul dintre obiectivele pe care a insistat in cele cateva luni de cand a preluat conducerea institutiei: el a anuntat miercuri ca proprietarii sculpturii lui Brancusi "Cumintenia Pamantului" au acceptat oferta de achizitie a statului roman.

 

"Proprietarii "Cuminteniei Pamantului", lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala. Detaliile campaniei de subscriptie vor fi anuntate in perioada urmatoare", a anuntat ministrul Culturii, miercuri seara, prin intermediul paginii sale de Facebook.

 

Ministrul Culturii a mai declarat ca "este si un act educativ, pentru a iesi din actuala letargie a statului care nu gaseste resurse pentru a achizitiona obiecte de arta vandute pe piata libera. Daca aceasta campanie de strangere de fonduri va reusi, va fi un semnal clar ca cetatenii isi doresc ca statul sa iasa din aceasta stare de neputinta, cand vine vorba de capitalul cultural al natiunii. Avem deja sustinerea unor personalitati culturale din tara si din strainatate. Aceasta campanie va fi efectuata in intregime pro bono si trebuie sa reflecte interesul societatii," conform Hotnews.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22