PNL

Premierul Ciolos, despre situatia TVR: Stergerea datoriilor nu rezolva problema

Vlad Toma | 23.02.2016

Comisiile de cultura din Parlamentul Romaniei discuta astazi situatia financiara a SRTV, aceasta fiind amenintata de insolvență din cauza datoriilor uriașe pe care le-a acumulat. La discutii a participat si premierul Dacian Ciolos. ONG-urile care au trimis un apel autoritatilor pentru salvarea TVR s-au plans ca le-a fost ingradit accesul la discutiile din Parlament.

Pe aceeași temă

 

Premierul Ciolos a declarat in timpul dezbaterilor ca stergerea datoriilor TVR nu doar ca nu este posibila dar nici macar nu ar rezolva problema pentru ca ar aparea noi datorii :

 

 "Stergerea datoriilor nu ar rezolva problema si nu este posibila pentru ca ar fi considerata ajutor de stat. E o problema legal-juridica. Aceasta stergere a datoriilor ar trebui sa vedem daca ofera posibilitatea relansarii activitatii TVR, dar e nevoie si de decizii politice in acest sens... Guvernul este deschis la o discutie cu Parlamentul... Deciziile au tot fost amanate si s-a ajuns la o situatie disperata. Suntem intr-un moment in care deciziile vor trebui luate pe termen scurt ca lucrurile sa poata fi tinute in mana acolo. Parlamentul ar trebui sa isi asume niste decizii si pe termen lung, chiar daca este in ultimul an de mandat", a spus Ciolos, citat de stiripesurse.ro

 

Mai multe organizații non-guvernamentale au cerut autorităților să se implice de urgență pentru scoaterea SRTv din criza în care se află. Cu titlul “Salvați televiziunea publică!”, apelul a fost transmis premierului, ministrului Culturii și membrilor Comisiilor din Senat și Cameră responsabile în acest caz. Documentul e semnat de organizațiile ActiveWatch, convenția Organizațiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent, FRJ MediaSind, Centrul de Resurse Juridice, Expert Forum, Miliția Spirituală, Funky Citizens și Centrul Român de Politici Europene.

 

"Organizațiile semnatare adresează un nou apel Parlamentului și Guvernului să întreprindă demersurile necesare în vederea salvării televiziunii publice și să restaureze demnitatea acestei instituții și a salariaților săi.

 

Recentele evenimente din televiziunea publică au readus în atenția mediului politic și a mass-media situația gravă în care se află Societatea Română de Televiziune (SRTV). Noile procese câștigate de o parte a salariaților vor avea un impact puternic asupra exercițiului financiar, SRTV anunțând deja că se confruntă cu imposibilitatea achitării salariilor. Pierderile financiare se acumulează de la an la an, contribuind la creșterea datoriilor instituției. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrângerea dramatică a producției editoriale, punând sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii publice pentru care această instituție există.

 

Niciun demers de salvare a SRTV nu poate fi serios dacă nu este însoțit de o modificare radicală a legii de funcționare nr. 41/1994, o lege vetustă care a permis actuala situație, prin politizarea instituției și prin lipsa de control a conducerilor administrativă și executivă, principalele cauze ale abuzurilor, corupției interne și a managementului defectuos.

De aproape 12 ani, societatea civilă cere modificarea legii 41/1994 pentru ca televiziunea și radioul public să-și poată îndeplini misiunea publică, iar cetățenii să beneficieze de informații corecte și programe de calitate. Întreg mediul politic, cu excepția unor inițiative individuale, a sabotat acest proces de modificare a legii, nedorind să piardă controlul asupra celor două instituții. Reflexul controlului este atât de puternic încât nici scăderea mizei SRTV cauzată de actualul dezastru financiar al instituției și de audiențele tot mai mici nu a schimbat semnificativ atitudinea politicului față de SRTV.


După ani de zile de ignorare, Parlamentul redescoperă existența televiziunii publice.

Salutăm dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate și interesul senatorului Georgică Severin pentru modificarea legii, dar considerăm că proiectul depus de domnia sa este insuficient, fiind nevoie de o modificare structurală a legii.

Pentru ca intervenția Parlamentului să nu se rezume la o cârpeală utilă într-un an electoral, susținem necesitatea unei intervenții sistemice, care să se adreseze nevoilor urgente ale instituției, dar să și prevină repetarea actualei situații prin modificarea legii de funcționare a mediilor publice. Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea și reformarea serviciilor publice de radio și televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică.

 

De asemenea, cerem autorităților să intervină urgent pentru scoaterea SRTV din impasul economic în care se află, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa și aflat la același nivel de 12 ani. Oricât de nepopulară ar fi, măsura ar contribui semnificativ la creșterea veniturilor SRTV, fără a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodăriilor. De asemenea, considerăm că se impun măsuri legislative care să regleze actuala situație în care un număr exagerat de mare de gospodării beneficiază de scutiri de la achitarea taxei TVR.

 

Într-o piață media dominată de posturi de propagandă controlate de politicieni sau de afaceriști penali, în care jurnalismul independent se refugiază în inițiative online, există mai mult ca oricând șansa și necesitatea restaurării misiunii publice a presei, iar mediul cel mai potrivit în acest sens este cel al televiziunii și radioului public. Doamnelor și domnilor parlamentari, dați dovadă de responsabilitate și nu ratați (și) această ultimă șansă de salvare a televiziunii publice!" se arata in comunicatul ONG-urilor.

 

 

Context

 

Săptămâna trecută, sindicaliștii din TVR au trimis o scrisoare-deschisă președintelui, premierului și președinților celor două camere parlamentare, cerând anchetarea modului în care au fost cheltuiți în ultimii 15 ani banii TVR.

 

Dacian Cioloş i-a spus preşedintelui Senatului, in timpul discutiilor din Parlament despre conflictul ANAF-Antene, că este dispus să discute despre situaţia Televiziunii Române şi a dat asigurări că, deşi această instituţie se află sub coordonarea Parlamentului, Guvernul va colabora pentru a se găsi soluţii "în limitele legii".

 

Tot săptămâna trecută, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, social-democratul Georgică Severin, a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Legii SRTV, prin care reia o propunere mai veche de separare a funcţiei de preşedinte de cea de director general al postului public de televiziune, urmând ca directorul să fie angajat în urma unui concurs, pe bază de proiect, scrie Realitatea.net.

 

Datele arată că situația este critică la TVR. Estimările pentru 2015 indică: venituri de 492 de milioane de lei,cheltuieli de 484,8 milioane de lei, un profit anual de 7,1 milioane de lei și o pierdere cumulată de 688,9 milioane de lei. Veniturile, cheltuielile și pierderea cumulată sunt toate în scădere.


În ce au fost direcționați banii TVR, în 2015:

 

·         plati datorii istorice: 14,5 milioane de euro, adica 20% din total

·         plati cheltuieli curente: 49,3 milioane euro (68%), din care 35 milioane euro plati cu salariile (50%)

·         plati pentru programe si licente: 3,8 milioane de euro (doar 5,4%), in conditiile in care, potrivit Irinei Radu, un procent mai adecvat pentru ca televiziunea sa creasca in ochii telespectatorilor ar fi de circa 20%

·         plati pentru studiouri teritoriale: 1,5 milioane de euro (2%)

·         investitii: 0,5%

·         titluri executorii: 3%


Propuneri pentru creșterea veniturilor:

 

·         aducerea taxei TV la nivelul anului 2003 (de la 4 lei la 4,5 lei/luna persoana fizica) - potrivit Irinei Radu, nu este de asteptat sa existe cresteri importante ale valorii taxei in aceasta perioada

·         eliminarea regulilor prin care TVR poate sa emita publicitate doar 8 minute/ora, mult mai putin decat posturile comerciale

·         reintroducerea scutirilor de TVA pentru drepturile de difuzare filme, competitii, abonamente la agentii internationale de stiri

·         cresterea numarului platitorilor de taxa TV

·         excluderea alocatiei bugetare din baza de calcul a sumelor datorate organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor

·         plafonarea comisionului de colectare a taxei TV, perceput de distribuitorii de electricitate

·         eliminarea masurilor discirminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic

 

Opinii

Andrian Moraru

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22