Premierul Ciolos schimba structura Guvernului. Angajari doar pe baza de competenta

Paul Cristescu | 19.11.2015

Dacian Ciolos, premierul Romaniei, a anuntat astazi, in prima sedinta a cabinetului pe care il conduce, ca Guvernul va adopta un proiect de ordonanta privind organizarea ministerelor, existand cinci ministere care au fost afectate de modificari.

Pe aceeași temă

 

Ciolos a cerut de asemenea ca toate angajarile in posturile de conducere ale autoritatilor de management sa fie facute strict pe criterii de competenta si in conditii de transparenta, cu o perioada suficient de lunga de anuntare a posturilor, precizand ca va urmari personal acest lucru. 

 

Partea de dialog social cu patronatele si sindicatele a trecut in coordonarea ministrului muncii. A fost creat un nou minister: cel al Consultarii Publice si Dialogului Civic. "Cred ca sunt doar cinci ministere care au fost afectate de mici reorganizari, mai ales pe partea economica. Avem in structura Guvernului un nou minister.

 

 

Partea de dialog social in structura acestui Guvern a trecut in coordonarea doamnei ministru al Muncii, dar ramane ca un obiectiv important si prioritar pentru Guvern dialogul social cu patronatele, cu sindicatele, insa am creat un nou minister al Consultarii Publice si Dialogului Civic tocmai ca expresie a obiectivului pe care acest Guvern si l-a stabilit, de deschidere spre societatea civila si de dezbatere publica, de consultare publica pe marile proiecte ale Guvernului", a spus Ciolos, citat de Hotnews.

 


 

 

"Cand vorbesc de societatea civila, nu ma refer doar la ONG-uri, ci la societatea civila in sens larg. Stiu ca sunt diferite forme de organizare sectoriala care au idei, care vor sa ne transmita idei. Sigur, vom avea si structuri de consultare pe partea economica, unde vreau sa pastram legatura cu mediul de afaceri pentru a infuza idei privind proiecte de dezvoltare economica pe care le putem avea in vedere in perioada imediat urmatoare. Dar, dincolo de aceste contacte, care sunt firesti, as vrea ca si restul societatii sa aiba canale de comunicare cu acest Guvern", a precizat Ciolos.

De aceasta noua institutie se va ocupa Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Consultare publica si dialog social, aceasta urmand sa vina in cel mai scurt timp cu o propunere de organizare.

 

Angajari in posturi de conducere, doar pe baza de transparenta si competenta

 

Premierul Ciolos a anuntat ca va urmari personal cum vor fi derulate concursurile pentru functiile de conducere din autoritatile de management al fondurilor europene. "Cu aceasta ocazie, transmit si acest mesaj foarte clar din partea acestui Guvern: singurele criterii pentru aceste functii vor fi cele de competenta tehnica, competenta manageriala.(...) Cei care sunt interesati de posturile de conducere din autoritatile de management, care au competenta, si vor sa ni se alature, ii invit sa-si depuna candidaturile in urmatoarele zile", a spus Dacian Ciolos, citat de Hotnews
 

Acesta a cerut ministrului fondurilor europene, Aura Raducu, sa inceapa inca de pe acum principul transparentei si profesionalismului in cadrul structurilor implicate in gestionarea fondurilor europene. "Am inteles ca aveti posturi de management scoase la concurs in multe din autoritati de gestiune a fondurilor si as vrea sa incepem inca de pe acum aplicarea principiului transparentei si profesionalizarii acestor structuri. Va rog sa asigurati ca perioada de depunere a candidaturilor in asa fel incat cei care sunt cu adevarat interesati si care vor sa lucreze in mod profesionist, sa poata sa-si depuna candidaturile. Cu aceasta ocazie, transmit si acest mesaj foarte clar din partea acestui Guvern: singurele criterii pentru aceste functii vor fi cele de competenta tehnica, competenta manageriala, si o sa va rog doamna ministru sa va asigurati ca organizarea acestor concursuri este transparenta si bazata pe aceste criterii. Si as vrea sa urmaresc personal derularea acestor concursuri. Cei care sunt interesati de posturile de conducere din autoritatile de management, care au competenta, si vor sa ni se alature, ii invit sa-si depuna candidaturile in urmatoarele zile", a spus Ciolos.
 

Acesta i-a cerut ministrului Aura Raducu sa organizeze o intalnire cu reprezentantii institutiilor implicate in gestionarea fondurilor europene. "Totodata, o s-o rog pe Aura Raducu, ministrul fondurilor europene, sa organizeze o intalnire cu autoritatile de management si celelalte institutii implicate in gestionarea fondurilor europene, pentru ca vreau sa vedem cum stam cu absorbita pentru perioada bugetara precedenta, dar mai ales pregatirea pentru noua perioada bugetara", a precizat Ciolos.

 

Ministrii de interne si transporturi sa organizeze o intalnire cu factorii responsabili pentru pragatirile de iarna

 

Premierul Ciolos le-a cerut de asemenea ministrului de interne Petre Toba si ministrului transporturilor Dan Costescu sa organizeze in urmatoarele zile o intalnire cu factorii responsabili pentru pragatirile de iarna. "Nu as vrea sa ne prinda iarna pe nepregatite", a spus Ciolos, precizand ca va participa si el la intalnire. 
 

"O sa ii rog pe domnul ministru Petre Toba si pe domnul ministru al Transporturilor Dan Costescu sa ne faca o scurta prezentare privind pregatirile de iarna. N-as vrea sa ne prinda pe nepregatite. Cu elementele pe care le aveti, tot Guvernul sa fie informat cum stam si ce informatii ati primit dumneavoastra de la predecesorii dumneavoastra in legatura cu acest lucru. In cel mai scurt timp, in urmatoarele zile, as vrea sa organizati o intalnire cu factorii responsabili la care o sa particip si eu ca sa vedem cum stam, de unde pornim si ce mai e de facut in perioada imediat urmatoare", afirmat Ciolos.

 

Resursele salariale, utilizate pentru a creste calitatea actului administrativ

 

Ciolos i-a cerut de asemenea vicepremierului Vasile Dancu, ministru al dezvoltarii, sa analizeze modul in care poate fi imbunatatit actul administrativ. Ciolos i-a solicitat si ministrului finantelor Anca Paliu Dragu sa analizeze cum pot fi utilizate resursele salariale pentru a creste calitatea actului administrativ. "Mi se pare ca este nevoie de o legatura intrinseca intre aceste doua aspecte daca vrem sa avem performanta", a precizat Ciolos.

 

"As vrea sa subliniez in primul rand legatura dintre unele masuri bugetare care vor fi introduse proiectul de buget privind salariile, in masura in care acest lucru va putea fi posibil, si reforma administrativa", a mai spus premierul.
 

"Sa vedem de unde pornim, stiu ca exista deja legislatie privind imbunatatirea actului administrativ, si in ideea noastra de crestere a calitatii actului administrativ, as vrea sa pornim de unde suntem, ce legislatie avem si cum sa o punem intr-un cadru mai coerent", s-a adresat Dacian Ciolos vicepremierului Vasile Dancu.
 

Ciolos a afirmat ca este necesar sa existe coerenta intre bugetul pe 2016 si planurile sectoriale. "Si aici as vrea sa subliniez in primul rand legatura dintre unele masuri bugetare care vor fi introduse in proiectul de buget privind salariile, in masura in care acest lucru va putea fi posibil, si reforma administrativa. As vrea sa discutam in paralel aceste lucruri, cum facem sa folosim resursele salariale pentru a creste calitatea actului administrativ. Mi se pare ca este nevoie de o legatura intrinseca intre aceste doua aspecte daca vrem sa avem performanta", a precizat premierul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22