Premierul Dăncilă a trimis la Cotroceni numele ministrilor interimari. Birchall merge la Justiție

Laurentiu Gheorghe | 23.04.2019

Premierul Dăncilă a trimis la Cotroceni propunerile pentru miniștri interimari în locul celor trei demisionari din Guvern, refuzând restructurarea guvernului în Parlament, sfidându-l practic pe Dragnea.

Pe aceeași temă

Propunerile trimise de premierul Dăncilă pentru miniștri interimari sunt, la justiție, Ana Birchall, la fonduri europene, Eugen Teodorovici și Radu Oprea la românii de pretutindeni.

Comunicatul oficial al Guvernului

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă consideră inacceptabilă și lipsită de fundament decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Totodată, premierul a luat act de decizia președintelui de a nu da curs demisiilor ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, respectiv a ministrului Justiției, Tudorel Toader.

«Sunt un om al dialogului și am încercat, așa cum era și firesc, să am cu președintele Iohannis o discuție premergătoare acestei decizii. Constat, cu regret, că președintele refuză colaborarea instituțională și că, în continuare, prin acțiunile sale încearcă să împiedice buna desfășurare a activității Guvernului României. Din păcate, campania electorală rămâne pentru președintele Iohannis o miză mai importantă decât continuarea activității ministerelor și punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale, în beneficiul românilor», precizează Șeful Executivului.

Cele trei propuneri pentru funcțiile de ministru, respectiv Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu și Eugen Nicolicea respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, iar persoanele nominalizate nu se află în incompatibilitate, potrivit legislației în vigoare.

Premierul Viorica Dăncilă va transmite în această seară președintelui Iohannis propunerile de numire a vicepremierului Ana Birchall, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Justiției, a ministrului Eugen Teodorovici, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene și a ministrului Radu Ștefan Oprea, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.”

Numirea de miniștri interimari a fost una dintre variantele sugerate chiar de către președintele Klaus Iohannis la ora 17:00 când a anunțat că refuză toate cele trei propuneri făcute de premierul Dăncilă pentru remaniere.

Planul B, cel al restructurării guvernamentale, era cel pe care și-l dorea Liviu Dragnea pentru a-și demonstra majoritatea parlamentară și statutul de lider absolut în partid. A riscat și a fost confruntat de Viorica Dăncilă care este conștientă că nu mai poate fi schimbată din funcția de premier.

Această procedură era singura prin care Dragnea și PSD puteau impune o nouă echipă guvernamentală în așa fel încât președintele Iohannis să nu mai poată avea un cuvânt de spus, cum se întâmplă în cazul remanierii, când președintele poate respinge o propunere de ministru sau în cazul demisiei/ demiterii guvernului, când președintele poate respinge propunerea de premier.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22