Premierul Dăncilă susține controversata Secție Specială si nu vrea s-o desființeze

Laurentiu Gheorghe | 01.07.2019

Viorica Dăncilă a afirmat că nu se va amesteca în justiție, astfel că nu va da o OUG prin care să desființeze Secția Specială, pentru că nu înțelege de dacă cineva a greșit, nu trebuie să plătească.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă a apărat, duminică seară, controversata Secție Specială, în fruntea căreia ar trebui numită Adina Florea, propunerea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader la conducerea DNA. Ea spus că nu înțelege de ce unii se tem de această secție, pentru că, dacă cineva a greșit, trebuie să și plătească.

„S-a vrut un referendum ca Guvernul să nu mai dea OUG pe justiție. Aceleași persoane ne cer să dăm OUG ca să desființăm Secția Specială. Această secție a fost înființată, în justiție lucrurile trebuie să se desfășoare independent și noi să nu mai intervenim. Deci Guvernul României nu va da nicio ordonanţă de urgenţă pe justiţie şi asta însemnând că nu va da nici o ordonanţă referitoare la desfiinţarea secţiei speciale”, a afirmat Viorica Dăncilă. „Nu înțeleg de ce unii se tem de Secția Specială. Dacă cineva a greșit, trebuie să și plătească”, a mai declarat, de asemenea, Viorica Dăncilă.

În ceea ce privește raportul GRECO, ea a spus: „Vedem ce puncte putem îndeplini din raportul GRECO, vedem ce nu putem îndeplini. Și Franța are 11 puncte din raportul GRECO pe care nu le-a îndeplinit”.

Dăncilă a precizat că i-a cerut ministrului Justiției, Ana Birchall, un raport pentru desecretizarea raportului GRECO.

Scrisoarea imperativă a președintelui CSM către Dăncilă privind Secția Specială

Este un răspuns indirect adresat președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, care i-a cerut în urmă cu o săptămână, într-o scrisoare deschisă adresată atât premierului, cât și ministrului Justiției, Ana Birchall, prin intermediul unei scrisori, să comunice dacă există, la Guvern, un proiect de act normativ de desființare a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Solicitarea vine după ce la ședința de guvern de miercuri, 12 iunie, au existat tensiuni între premierul Dăncilă și ministrul Justiției pe tema secției speciale. Ministrul justiției ar fi dorit ca evaluarea secției să fie realizată de către minister, însă ministrul Birchall neagă că ar fi existat un astfel de proiect. După mai bine de o oră de discuții în contradictoriu, premierul Dăncilă ar fi declarat chiar că regretă că a numit-o în funcție, relatează Mediafax.

„Am spus că nu vorbesc despre Justiţie şi că nu vreau să intervin în Justiţie. Am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei şi i-am spus că vreau ca nicio entitate, niciun ministru din Guvern să nu facă referire sau să intervină în Justiţie, să nu încerce sub nicio formă să mai aducă Justiţia în curtea Guvernului. (…) Suntem un Guvern politic, orice decizie a noastră, orice afirmaţie, chiar dacă este a Guvernului României, va fi interpretată politic şi nu vreau ca alianţa PSD-ALDE să deconteze o eventuală greşeală”, a spus Dăncilă la Palatul Parlamentului, întrebată ce părere are despre posibilitatea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Comunicatul CSM din 25 iunie

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Lia Savonea, a adresat astăzi o scrisoare publică către doamna Viorica Dăncilă, Prim – Ministrul Guvernului României şi către doamna Ana Birchall, Ministrul Justiției şi Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, prin care a solicitat comunicarea în termen util dacă la nivelul Guvernului României există un proiect de act normativ privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ori dacă Guvernul României intenționează ca în perioada următoare să inițieze un proiect de act normativ în acest sens, document ce poate fi accesat aici.

Demersul urmărește buna funcționare a instituțiilor din cadrul autorității judecătorești în raport de care Plenul Consiliului are atribuții concrete potrivit Capitolului II, Secțiunea a 2¹-a, art. 88¹ – 88¹¹ din Legea 304/2004.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22