Premierul Orban despre Casa de Comerț Unirea, creația PSD: Vremea GOSTAT-urilor a trecut

Laurentiu Gheorghe | 07.11.2019

Noul ministru al Agriculturii vrea să desființeze Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, proiect de suflet al fostului lider PSD Liviu Dragnea, transpus în practică de Petre Daea care l-a promovat intens.

Pe aceeași temă

Casa de Comerț Unirea nu este un proiect care să fie susținut de actuala guvernare liberală, de actualul ministru al agriculturii, liberalul Adrian Oros: „Vremea GOSTAT-urilor a trecut. Sigur că pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiții egale de acces la piață și asupra acestui lucru, știți bine, că noi am fost susținătorii activi ai unui proiect de lege, care sperăm să fie pus în practică, de altfel este și unul dintre punctele care există în programul de guvernare”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, la conferința de presă de la Ministerul Agriculturii.

„Eu nu am fost de acord cu acest proiect nici cât eram în Comisia pentru Agricultură, nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicaţia a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale şi tradiţionale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiţionale în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic şi social”, a spus și Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în cadrul aceleiași conferințe.

O inginerie imobiliară

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea a fost înființată de fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, la inițiativa lui Liviu Dragnea, care a declarat că scopul este de a-i ajuta pe micii fermieri să-și valorifice produsele. Pe 24 aprilie 2019, Guvernul PSD a aprobat majorarea capitalului social al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea la 93 de milioane de lei.

G4Media.ro scria în luna aprilie că Ministerul Agriculturii intenționează să preia terenul de 30 de hectare din Băneasa de la Universitatea de Științe Agricole printr-o ordonanță de urgență, conform unor surse din minister. Potrivit acestora, ministrul Daea vrea să construiască la marginea Capitalei un mare centru expozițional, administrat de compania de stat care se va ocupa de înființarea Aprozarelor.

Daea a negat inițial că ar iniția un OUG, dar după ce a fost pus în fața dovezilor că aceste discuții există, ministrul a confirmat că există ceva „discuții de cafea” referitoare la terenul din Băneasa.

Șeful de la ”Unirea”, șeful de cabinet al ministrului Petre Daea

În luna martie, în timpul unei videoconferințe cu șefii direcțiilor județene de agricultură, Petre Daea a anunțat că șeful casei de comerț este Adrian Izvoranu. Acesta nu este nimeni altul decât unul dintre oamenii de bază ministrului Petre Daea, chiar șeful de cabinet al acestuia. Acesta se prezenta în ultimii ani ca director general în cadrul Confederației Patronală a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC). Publicația curentul.ro susține însă că această asociație ar fi doar un nume pe hârtie, fără nicun membru în afară de Izvoreanu.

„Ne propunem să facem 60 de magazine cu fructe şi legume româneşti la nivel naţional, produse alimentare proaspete şi procesate. Din punct de vedere tehnic putem să deschidem primul magazin într-o săptămână, dar avem nevoie de avizări, iar birocraţia imensă ne încetineşte”, declara Adrian Izvoranu, preşedintele Casei de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, în iulie 2019, la o conferință de presă susținută la Ministerul Agriculturii.

Din lanțul celor 60 de magazine au fost inaugurate doar două: Brânzăria de la Sibiu și un magazin alimentar în București, care pun spațiile de comercializare la dispoziția producătorilor agricoli în mod gratuit.

Pe lângă magazine, Casa de Comerț Unirea trebuia să conțină și o rețea de centre de colectare și depozite pentru produsele livrate de fermieri.

Casa Română de Comerț Agroalimentar “Unirea” este probabil ultimul proiect nășit de Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, și Petre Daea, ministrul Agriculturii, și a plecat de dorința exprimată de fostul șef al PSD de a crea o rețea de aprozare: Am intrat în Uniunea Europeană, foarte bine, dar nu suntem obligați să mâncăm absolut toate E-urile, adică de ce am fi obligați? Poate reușim să facem ca produsele agricole să se prelucreze mai mult în România, că noi suntem într-o situație foarte frumoasă, se recoltează grâul și cum se întoarce grâul nostru? Napolitane, biscuiți, pâine congelată. Noi luăm pe grâu atât și plătim atât când vine napolitana atât. Noi nu mai suntem în stare să facem napolitane, că suntem proști? Adică suntem leneși, nici vorbă, leneșul e Iohannis, nu noi, declara în martie 2019 Liviu Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22