Premierul Orban nu este de acord cu amânarea alegerilor locale din cauza pandemiei

Laurentiu Gheorghe | 17.07.2020

Guvernul nu dorește amânarea alegerilor locale programate pentru 27 septembrie, premierul Orban susținând că și alte țări au organizat scrutine electorale, chiar în condiții de pandemie.

Pe aceeași temă

„Data alegerilor este 27 septembrie. Și alte țări au organizat alegeri, vă dau exemplu Polonia, Croația. În urma organizării alegerilor nu au rezultat efecte negative asupra sănătății. Sigur, depinde și alegerile cum le organizezi, cum stabilești regulile de campanie. Dacă toți candidații poartă mască în interacțiunea cu oamenii, atunci riscul este redus. Organizarea secțiilor de votare e importantă. În ceea ce ne privește, obiectivul nostru e să reducem numărul de cazuri, să oprim răspândirea”, a declarat vineri Ludovic Orban, întrebat despre organizarea alegerilor în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus.

PSD cere amânarea alegerilor

Sorin Grindeanu, unul dintre posibili candidati la functia de lider al PSD le-a cerut liberalilor să amâne alegerile locale în timp de pandemie: „ori virusul are efecte devastatoare și nu putem organiza alegerile locale, ori dacă se vor organiza înseamnă că Executivul a pus la cale o manipulare iresponsabilă”, a scris președintele ANCOM pe Facebook.

„Hotărâți-vă odată! Ori ne confruntăm cu acest virus cu efecte devastatoare și atunci gata cu alegerile, ori nu e așa grav și atunci avem de-a face cu o manipulare iresponsabilă. Varianta cu “e doar puțin COVID şi putem face alegeri” nu există. Voi spune ceea ce este, în mod evident, în mintea oricărui român, dar ceea ce politicienii nu au curajul să spună. Toate partidele politice, nu doar PNL și PSD, își calibrează deja acțiunile având în faţă o toamnă electorală. Doar că prioritățile sunt altele. Criza sanitară e profundă și, la fel de grav, se prefigurează și o criză economică de proporții. E limpede că - și toate informațiile converg spre această idee - România va atinge un deficit uriaș, de 10 la sută sau chiar peste. În aceste condiții, prioritățile românilor sunt clare, din păcate altele decât cele pe care le vede clasa politică. Președintele României are obligația, ca lider responsabil ce se declară a fi, să își asume rolul constituțional și să pună capăt acestei situații. Nu poți să vorbești de infectări și decese și să susții, în continuare, organizarea de alegeri. Rezolvați criza sanitară, rezolvaţi criza economică ce poate avea efecte extrem de periculoase și o fi apoi timp și pentru alegeri!”, scrie Sorin Grindeanu.

USR îl somează pe Iohannis să amâne alegerile

Deputatul USR Ionuț Moșteanu i-a solicitat joi președintelui Klaus Iohannis să cheme partidele parlamentare la consultări pentru a amâna alegerile locale, spunând că este o iresponsabilitate ca acestea să fie organizate în data de 27 septembrie în contextul evoluției epidemiei COVID-19. Moșteanu a opinat că lună şi jumătate de precampanie şi una de campanie în 3000 de localităţi, ziua votului cu 200.000 de oameni în aceeaşi camera pentru 16 ore pe zi în comisiile din cele 19.000 de secţii de votare ar duce la o catastrofă.

Postarea pe Facebook: Apel la responsabilitate politică

„Aflăm acum că datele oficiale pe care guvernul și-a fundamentat prelungirea stării de alertă arată 1600 cazuri noi pe zi în august și o creștere exponențială a cazurilor noi de coronavirus în perioada următoare.

În acest scenariu asumat oficial de Guvern mi se pare o IRESPONSABILITATE să se organizeze alegeri locale în 27 septembrie.

Oricât de mult am vrea să scăpăm de PSD-iști din primării, la Pitești și în multe alte locuri, SĂNĂTATEA oamenilor trebuie să fie pe primul loc. O lună și jumătate de precampanie și una de campanie în 3000 de localități, ziua votului cu 200.000 de oameni în aceeași camera pentru 16 ore pe zi în comisiile din cele 19.000 de secții de votare ar duce la o catastrofă.

O să discut și cu colegii mei din USR-PLUS, probabil sunt discuții și în celelalte partide, dar pănă ajung partidele la o concluzie Președintele Klaus Iohannis are un rol esențial acum - trebuie să cheme la consultări URGENT toate partidele parlamentare, medici și epidemiologi și să decidă amânarea alegerilor.

SĂNĂTATEA pe primul loc!".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22