Premierul Ponta, despre cazul Charlie Hebdo: Nimic nu justifica violenta, dar trebuie responsabilitate

T.d. | 22.01.2015

Pe aceeași temă

Premierul Romaniei sustine ca nu exista justificare pentru violenta indreptata impotriva libertatii de exprimare. Totusi, Victor Ponta face apel la “un tip de responsabilitate”, in contextul atacurilor teroriste asupra publicatiei satirice franceze “Charlie Hebdo”.

Ponta a declarat, joi, ca ceea ce s-a intamplat in Franta va marca o atmosfera de teama in intreaga Europa, potrivit Romania Libera.

"Eu cred că orice spui, orice scrii şi orice publici, nu există o justificare ca cineva să vină să te împuşte pentru asta. Şi aici, Je suis Charlie, dacă în sensul ăsta m-aţi întrebat. Da, cred că libertatea de exprimare, libertatea presei nu poate fi niciodată îngrădită prin acte de violenţă. În acelaşi timp, cu siguranţă există sensibilităţi pe care, unele, le protejăm legal - uitaţi-vă ce se întâmplă şi în Franţa, şi în toată Europa, şi bine se întâmplă, că este o infracţiune sau oricum o contravenţie să conteşti Holocaustul sau să te referi la... şi acolo, sancţiunea legală. Nimeni nu spune că încălcarea libertăţii de exprimare, ci toată lumea spune că, într-adevăr, e bine să existe aceste restricţii. Deci, din punctul ăsta de vedere, eu cred că în anumite situaţii şi pentru lucruri cu totul şi cu totul speciale, un tip de responsabilitate trebuie să existe. Asta însă, poţi, până la urmă, să publici, să faci orice, nu justifică ca cineva să vină să te împuşte, dar o limită, dincolo de care apare o responsbilitate, trebuie să existe", a spus Ponta într-un interviu pentru Jurnalul.ro.

Ponta a mai spus că Franţa este o societate extrem de modernă, de democratică, şi a fost marcată de o revoluţie cu 200 de ani înaintea României, dar nu a reuşit să asimileze comunităţi.

"Mă gândeam aşa - şi nu vreau să fiu răutăcios - când ni se reproşează nouă, pe bună dreptate, că n-am avut mare succes în a asimila comunitatea romă, de exemplu, poate că fiecare ar trebui să se gândească în ce măsură au reuşit ei. Însă tipul de solidaritate europeană, care s-a născut după atentatul de la Paris, e un semn de indentitate care cred că e singurul lucru bun din tot ceea ce s-a întâmplat", a mai afirmat Ponta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22