Premierul Ponta RESPINGE organizarea de alegeri locale partiale: De muncit cand mai muncim, daca stam numai in alegeri?

T.d. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a respins, luni, solicitarea PNL privind organizarea de alegeri locale partiale in locurile vacantate. “Organizam alegeri in fiecare saptamana?, a subliniat Victor Ponta, in contextul in care PNL a cerut vinerea trecuta alegeri locale si parlamentare partiale, dand astfel un ultimatum Guvernului Ponta.

"Organizam alegeri in fiecare saptamana? Romania nu trebuie sa stea tot timpul in alegeri. Pe ce sistem de vot? Si PNL si noi vrem sa schimbe sistemul de vot, acum n-ar putea fi facute alegeri pe un nou sistem", a argumentat liderul social-democrat intr-o conferinta de presa.

"Mai e doar un an si trebuie o decizie daca intr-un an consumam atatia bani", a mai spus premierul, sugerand ca posturile vacante pot ramane asa pana la alegerile din 2016.

Victor Ponta a subliniat ca multe dintre posturile semnalate de PNL nu au fost, de fapt, vacantate din punct de vedere juridic. "Dincolo de ce apare in presa, sunt foarte multe locuri de primari si sefi de consilii judetene care nu sunt libere din punct de vedere juridic", a mentionat Ponta, dand exemplu situatii din Cluj, Neamt si Valcea.

"Aici nu e vorba de un interes politic, ci daca tinem tara tot timpul in alegeri pentru un mandat care se termina peste un an, sa tot organizeze pentru un an de zilei, de muncit cand mai muncim, daca stam tot timpul numai in alegeri?", a sustinut Ponta, potrivit Ziare.com.
 

Ultimatum pentru Executiv

Comentariile liderului PSD vin in contextul in care PNL a cerut vinerea trecuta alegeri locale si parlamentare partiale, dand astfel un ultimatum Guvernului Ponta. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a spus, dupa o sedinta a Biroului Politic organizata la Iasi, ca trebuie organizate alegeri partiale pentru functiile vacante de primar si de presedinte de consiliu judetean.

In plus, Alina Gorghiu a dat un ultimatum de o saptamana pentru organizarea alegerilor, altfel PNL va actiona Guvernul in instanta: "Solicitam Guvernului sa organizeze alegerile partiale, in caz contrar vom actiona Guvernul in judecata. Dam Guvernului o saptamana ca sa fie organizata documentatia".

De asemenea, liderii liberali sustin ca Guvernul amana organizarea alegerilor de teama PSD de a le pierde, dar si ca "alegerile, dreptul la vot si legea nu pot fi negociate".
 

Premierul isi incalca obligatiile

Purtatorul de cuvant al PNL sustine ca premierul Ponta “nu isi indeplineste obligatiile legale”. Ionut Stroe face referire la neorganizarea de alegeri partiale in zonele unde au fost vacantate functii publice.

"PNL îi reamintește prim-ministrului Victor Ponta că, în acest moment, nu își îndeplinește obligațiile legale în funcția pe care o deține. Democrația nu este opțională și nu este nici subiect de trocuri sau negocieri politice”, afirma Ionut Stroe.

Alegerile pentru locurile vacante de la toate nivelurile administrației locale și Parlamentului trebuie organizate conform legilor în vigoare, fără obiecții și amânări. Nu putem accepta o democrație de 'interimate-permanente', așa cum ne propun PSD și Victor Ponta. Prim-ministrul a depășit termenele legale. Nicio dezbatere politică nu le poate face pe acestea orientative. Victor Ponta continuă același stil de a guverna relativizând legile și aplicarea lor", a mai spus purtatorul de cuvant al liberalilor.

Ionuț Stroe adaugă faptul că PNL susține îmbunătățirea cadrului electoral, solicitând un calendar "ferm" pentru Comisia comună a Parlamentului care dezbate pachetul legilor electorale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22