Premierul Suediei: Austria nu și-a schimbat poziția legată de aderarea României la Schengen

L. G. | 31.03.2023

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat vineri că a avut discuții cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, iar acesta nu și-a schimbat poziția legată de aderarea României la Schengen.

Pe aceeași temă

Premierul Ulf Kristersson a făcut această declarație într-o conferință de presă comună cu omologul său român, Nicolae Ciucă.

Ulf Kristersson a amintit că joi s-a întâlnit cu cancelarul Austriei, ţară care a votat împotriva aderării României la Schengen. „Cred cu tărie că trebuie să consolidăm încrederea în graniţele externe ale Europei şi să creştem numărul persoanelor care pleacă după ce le sunt refuzate cererile de azil. Acest lucru ar face ca extinderea spaţiului Schengen să fie mai uşoară”, a spus şeful Guvernului suedez.

„Președinția suedeză a Uniunii Europene promovează un dialog constructiv între România, Bulgaria, Austria și Olanda pentru extinderea Schengen Poziția guvernului suedez este că România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Schengen”, a precizat acesta.

Întrebat dacă Karl Nehammer și-a schimbat poziția în ceea ce privește aderarea României la Schengen, Ulf Kristersson a spus că „nu”. „Răspunsul simplu este nu, nu și-a schimbat-o. Vom ține subiectul pe agendă, vom face tot ce putem pentru a facilitat discuțiile. Există o așteptare din partea Consiliului European ca această problemă să fie rezolvată în acest an, dar toată lumea știe că decizia trebuie luată de toate țările”, a mai declarat Ulf Kristersson.

Kristersson a mulţumit României pentru misiunile de poliţie aeriană planificate în regiunea ţărilor baltice. „Ca viitori aliaţi, vă asigur de faptul că suntem pregătiţi pentru misiuni de poliţie aeriană în Marea Neagră odată ce vom fi membri deplini NATO”, a spus prim-ministrul suedez. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Stockolm, după întâlnirea cu premierul Suediei, că i-a mulţumit pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în procesul aderării la Schengen.

Nicolae Ciucă a arătat în conferinţa comună cu omologul său suedez că au discutat despre obiectivul prioritar al României: aderarea la Schengen anul acesta. „I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces”, a spus premierul. 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fguv.ro%2Fvideos%2F946493586794030%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22