Premierul Victor Ponta amana majorarea indemnizatiilor pentru demnitari

T.d. | 10.07.2015

Pe aceeași temă

Salariile demintarilor vor fi majorate simultan cu cele ale bugetarilor. Decizia a fost luata de premierul Victor Ponta. Anterior, seful interimar al Guvernului, Gabriel Oprea, anuntase majorarea indemnizatiilor pentru inaltii demnitari in statul roman.

Miercuri, premierul interimar Oprea anunta cresterea indemnizatiilor lunare pentru mai multi inalti demnitari, incepand din luna august. E vorba despre salariile presedintelui, premierului, ministrilor, sefilor celor doua camere parlamentare, a presedintelui Inaltei Curti si alesefilor serviciilor de informatii.

"Nu este posibil ca un presedinte sa primeasca la sfarsitul lunii doar 1500 de euro", a declarat premierul interimar, care a argumentat si ca "am avut ministri cu salarii mai mici decat subordonatii lor". El a spus ca decizia reprezinta o incercare de reflectare a functiei in nivelul salarizarii.


Oprea decreteaza, Ponta amana

La o zi distanta, joi, premierul de drept Victor Ponta – revenit in tara dupa operatia suferita in Turcia – a spus ca nu e de acord cu aceasta crestere si ca majorarea va fi amanata pentru a fi facuta simultan cu cea pentru toti bugetarii. Ponta a aratat ca stia de faptul ca masura ar fi agreata si de presedintele Iohannis.

Anterior in aceeazi, seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, preciza ca nu presedintele este cel care i-a cerut lui Oprea sa majoreze indemnizatiile demnitarilor, arata HotNews.

Mihalache a respins informatiile lansate pe surse de PSD, conform carora Iohannis i-ar fi cerut lui Gabriel Oprea sa majoreze indemnizatiile demnitarilor.

Seful Cancelariei prezidentiale a criticat “unele partide” care “sunt experte in a da pe surse anumite informatii pentru a pasa responsabilitatea”.

Intr-o noua explicatie oferita vineri dimineata, premierul spune ca nu a vrut sa transmita faptul ca are o problema cu discutiile dintre Iohannis si Oprea.
 

Ordonanţa cu salariile demnitarilor - eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării.

Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii, a aratat Ponta pe Facebook.


Iohannis: O intentie inteleapta

De altfel, cu privire la aceste modificari s-a exprimat si presedintele tarii. Intrebat despre intentia Executivului de a mari salariile inaltilor demnitari, Klaus Iohannis a spus ca i se pare o decizie inteleapta, dat fiind faptul ca remuneratia reflecta pozitia in stat.

''Am înțeles că există o intenție a Guvernului de a crește salariile miniștrilor. Mi se pare o intenție înțeleaptă și cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenție la categoria prevenirea corupției. Până la urmă este un lucru destul de evident că remunerația unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziția în stat'', a declarat miercuri Iohannis.
 

Daca modificarile vor intra in vigoare, valoarea salariilor ce vor fi încasate de la 1 august ar avea urmatoarele valori:
 

  • Presedintele, premierul si sefii celor doua camere din Parlament vor avea salariu brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei
  • Salariul brut al vicepremierului va fi de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei.
  • Ceilalti inalti demnitari, ministri si sefi de servicii secrete, vor fi platiti cu cate de 19.055 lei brut, salariul net fiind de 13.365 lei.


Modificarile vizeaza un total de 48 de functii in statul roman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22