Presa austriaca: OMV pregateste o schimbare majora la varf. Noul sef al companiei ar urma sa fie un partener de afaceri al rusilor de la Gazprom. Cine este Rainer Seele

T.d. | 27.03.2015

Pe aceeași temă

OMV (compania-mama a Petrom) se pregateste sa faca o schimbare majora la conducere. Potrivit ziarelor austriece Der Standard si Kurier, citate de Hotnews, actualul CEO al companiei, Gerhard Roiss, va fi inlocuit de Rainer Seele. Potrivit sursei citate, Seele este presedinte al Camerei de comert Germania-Rusia si este cunoscut pentru relatiile de business apropiate cu diferite companii energetice rusesti, in special cu gigantul Gazprom.

Rainer Seele este, de asemenea, si presedintele Consiliului de Administratie al companiei germane Wintershall, parte a concernului BASF. OMV urmeaza sa faca un anunt in acest sens in cursul zilei de vineri, arata sursa citata.

Mutarea ar urma sa fie cauzata de plecarea lui Gerhard Roiss de la sefia OMV, in 30 iunie.

Wintershall este cel mai mare producator german de titei, cu peste 2500 de angajati in 40 de tari in care opereaza. De asemenea, Wintershall este unul din cei mai apropiati parteneri de afaceri ai concernului rus Gazprom. Compania germana are incheiat un joint-venture cu Gazprom si opereaza campuri in Siberia. 

Wintershall e o companie foarte profitabila si a inregistrat, in 2014, pentru a patra oara consecutiv, un castig de peste 1 miliard de euro. Profitul din 2014 a fost de exact 1,464 miliarde euro. In 2013 a fost chiar de 1,730 miliarde.

Mutarea ridica serioase semne de intrebare, in conditiile in care analistii suspecteaza Gazprom de intentii de cumparare ostila de actiuni OMV.

In martie 2012, Rainer Seele a fost ales presedinte al Camerei de comert Germania - Rusia. "Motivul pentru care Germania si Rusia sunt parteneri puternici si, mai ales, parteneri pe termen lung, este faptul ca firmele din ambele tari recunosc ca un dialog continuu furnizeaza bazele pentru succesul reciproc", spunea Seele la acel moment.

Situatia din cadrul companiei OMV este importanta pentru Petrom, in conditiile in care austriecii dicteaza politica subsidiarei din Romania, fiind actionar majoritar. In ultimii ani, OMV – avand statul austriac drept actionar principal – s-a remarcat printr-o puternica politica pro-Rusia si Gazprom.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22