Presa derbedeilor politici atacă vocile critice ale societății. Schizofrenia ”rețeaua Soroș”

Brîndușa Armanca | 25.07.2018

Noi liste negre, cu nume deja uzate în campanii de denigrare, au fost vehiculate într-o emisiune de la RTV, televiziune de ne-știri, purtând în fibră și în program antecedentele penale ale patronului său, fugarul Sebastian Ghiță.

Pe aceeași temă

 

Derbedei de pe centura presei așezați în scaunul moderatorului au reluat refrenul „rețeaua lui Soros” care ar plăti tot ce sună critic la adresa derbedeilor politici pe care îi servesc. Refren fiindcă aceleași aberații au fost debitate repetat de Dragnea, Tăriceanu et.Co. la RTV, Antena 3 și în alte medii subordonate.

 

Ciutacu a înșirat într-o emisiune difuzată la RTV în 10 iulie nume de intelectuali, oameni de cultură, jurnaliști, participanți la proteste, publicații, organizații și institituții împărțite pe căprării stigmatizate ca „agenți de influență” ai lui Soros, „ideologi sorosiști”, „organizații sorosiste” și jurnaliști plătiți de Soros. Comentariile au fost livrate ca de obicei de Cristoiu, care a vorbit cu siguranța sa peltică de comentator ruginit despre „violența rețelei sorosiste”, completat de cercetatul penal Andronic, care a continuat manipulările postate pe EvZ cu fantasmele „binomului”, cu „mecanismele fricii” induse de cine alții decât de protestatari, de intelectuali, de instituțiile care fac curat între corupți. Schizofrenia este că, de la tribuna propagandei televiziunilor de știri amintite, toate vocile critice sunt numite „propagandă”. Țuțuianu de la PSD declara ritos că e vorba de „structuri” bine organizate, agresive, capabile să răstoarne ordinea politică. Adică Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile-FDSC, Freedom House, Grupul pentru Dialog Social, Fundația pentru Parteneriat, Funky Citizens, Centrul pentru Resurse Juridice, Institutul de Politici Publice, Asociația Salvați Bucureștiul sau chiar o agenție de publicitate ca Papaya Advertising reprezintă armatele cu care Soros vrea să cucerească România. În „trupele de asalt sorosiste” sunt nominalizați Victor Rebengiuc, Tudor Chirilă, Oana Pellea, Laura Ștefan, Cristian Pârvulescu, Oana Dobre, Mircea Toma, Raluca Feher, Mălin Bot, Marian Godină, iar cu alte ocazii Rareș Bogdan , Oreste Teodorescu ș.a. La aceste grave derapaje, CNA rămâne impasibil, deși primește sesizări peste sesizări, preferând să rămână în slujba politicienilor, nu al publicului.

 

Într-o evaluare a situației mass-media din România, Iulian Comănescu amintea de acest fenomen periculos și dificil de eradicat:„Câinii pentru care Soros plătește și focul pus de Iohannis cu premeditare la Colectiv sunt doar primele simptome ale unei avalanșe de minciuni și răstălmăciri aruncate în piață mai ales de PSD și ALDE și rostogolite cu spor de mediile prietene, fără contextualizare critică. E o specie de spin doctoring rudimentară, dar cam la fel de lipsită de subtilitate ca acrobațiile de pe Twitter ale lui Donald Trump...E clar că asistăm la o implozie a instituției numite media, în sensul de câine de pază al democrației, de sistem influent cu un public masiv. Presa legacy se transformă în simulacre și tribune de propagandă, iar cea nouă nu-și poate găsi decât o audiență premium, nișată. Sub aceasta e domeniul vast al victimelor electorale, care votează în cel mai bun caz cu stomacul. Și care vor determina oriunde democrația așa cum va fi – sau ce va mai rămâne din ea”, scria pe comanescu.ro

 

Repetarea seară de seară a aceluiași discurs, așa cum scrie în manualele de manipulare, consacră minciuna. La Antene și la RTV marii actori sunt calificați ca „actorași” fiindcă stimulează semnături pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”, filosofului Mihai Șora i se rezervă tratament separat pentru a-i fi batjocorite vârsta centenară, trecutul și prezentul, intelectualii cu operă solidă, ca Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Ana Blandiana, Horia Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu sunt bălăcăriți într-un serial nesfârșit de invective. Jurnaliștii care nu-și bat joc de meserie sunt și ei o țintă permanentă: Liviu Avram, Cristian Tudor Popescu, Ioana Ene Dogioiu, Moise Guran, Andreea Pora, Dan Tăpălagă, Ionel Stoica, Alex Costache, Mircea Marian, Vlad Petreanu. Cei chemați să înjure la Antena 3 și la RTV, sau în emisiunile dedicate stigmatizării Laurei Codruța Kövesi de stridenta Sorina Matei, fac parte din garnitura de ratați avizi de notorietate și bani: generali scoși la pensie, pușcăriași, agenți de influență deghizați în jurnaliști, comedianți fără scenă, indivizi fără altă meserie decât să dea din gură în beneficiul puternicilor zilei. Lanțul nu se închide pe televiziunile de știri, cărora li se adaugă televiziunea publică subalternă, ci se distribuie pe publicații online și intens pe rețelele sociale, devenite cutii de rezonanță a campaniilor de manipulare pornite în audio-vizual ca DC News, Cotidianul, Evenimentul zilei care a tranformat „bulina roșie” într-o baricadă de apărare a infracțiunii și a infractorilor politici.

 

E periculos să apară obișnuința, e grav dacă publicul și persoanele denigrate nu se mai indignează, e grav dacă se trece cu nepăsare pe lângă aceste campanii mizerabile care nu pot să rămână nesancționate. Ce trebuie făcut: promotorii campaniilor, realizatorii, comentatorii abjecți trebuie dați în judecată de fiecare dată, de către fiecare persoană insultată. Să li se adune sute de procese. Să li se ceară daune. Vadim Tudor avea la un moment dat vreo optzeci de procese și despăgubiri serioase de plătit, pe care le-a lăsat moștenire familiei după moarte. Ion Cristoiu a pierdut procese și a avut de plătit daune morale consistente. Există precedent, trebuie continuat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22