Presa sârbă: Ghiţă a ales Serbia pentru justiţia coruptibilă. Are contracte cu statul sârb

Dora Vulcan | 31.05.2017

Cazul Ghiţă nu este lipsit de reacţii în presa de investigaţie de la Belgrad, care spune că Ghiţă a ales Serbia pentru că ar avea conexiuni în aparatul de stat şi de Justiţie sârbesc. În opinia lor, fugarul Ghiţă a ales Serbia exact din aceste motive ca să scape de justiţia din România.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE - Precizări ale Ministerului de Justiţie român privind procedurile de extrădare și de asistenţă judiciară internaţională în materie penală (cereri de audiere prin videoconferinţă) cu Republica Serbia - aici

 

Nu doar că judecătorii sârbi sunt corupţibili, spun jurnaliştii sârbi, dar Ghiţă mai este şi deţinătorul unei lucrări de securizare a graniţelor sârbeşti de 1 milion de euro, ocazie cu care şi-ar fi consolidat relaţiile cu mediile de putere sârbeşti.

 

 Cazul său - spun jurnaliştii sârbi, intervievaţi de cei de la Digi 24 -, seamănă izbitor cu cel al unui bulgar, care, de asemenea urmărit pentru ilegalităţi, s-a refugiat de mai bine de trei ani în ţara vecină.

 

Un contract important cu poliţia de frontieră din Serbia pare să fie cardul de acces al fostului deputat român în aparatul de stat al Serbiei. Cotidianul „Danas” a publicat o investigaţie despre contractul de un milion de euro primit de fugarul român pentru securizarea unui segment al frontierei sârbe. Este posibil, spun jurnaliştii sârbi, ca toate conexiunile pe care fostul parlamentar le are în Serbia să-i fi întârziat prinderea.

 

„Am avut informaţia undeva la mijlocul lui martie, că doi poliţişti de rang înalt din România au venit în Serbia pentru a discuta cu autorităţile sârbe. (...) Erau speculaţii că este în Belgrad”, explică Vuk Jeremic, jurnalist la „Danas”, citat de Digi 24. Deşi jurnalistul a publicat informaţiile, Ghiţă a fost prins după mai bine de o lună.

 

A devenit interesant pentru jurnaliştii sârbi şi pentru că situaţia lui seamănă foarte tare cu a unui bulgar, Tzvetan Vasiliev, căutat de autorităţile de la Sofia pentru devalizarea unei bănci.

 

„Povestea lui Ghiţă a devenit importantă pentru noi din perspectiva lui Tzvetan Vasiliev, omul de afaceri bulgar care a fugit, ca şi Ghiţă, din Bulgaria. Am căutat paralele între cele două cazuri. De ce aceşti oameni au venit în Serbia... De ce au ales Serbia pentru a se salva?...”, se întreabă retoric jurnalistul sârb.

 

Şi Bojana Jovanovici, jurnalist la publicaţia online KRIK, a tratat cazul în detaliu.

 

„Am încercat să vedem ce afaceri are deschise aici sau proprietăţi. Şi a avut... A avut o companie, ASESOFT, dar compania a fost dizolvată şi nu am găsit proprietăţi pe numele său. (...) Aici, în Balcani, politicienii sunt conectaţi şi toate guvernele sunt corupte. Este laitmotivul ţărilor din regiune”, spune Bojana Jovanovic.

 

Întrebată dacă acesta e motivul pentru care Ghiţă a ales Serbia, ziarista sârbă spune că în țara sa sistemul judiciar e corupt şi întotdeauna poţi conta pe magistraţii corupţi.

 

Cu toate astea, jurnalista nu crede că Ghiţă va fi salvat de autorităţile de la Belgrad.

 

„Cred că pentru multă lume Serbia este un paradis sigur. Cred că sunt conexiuni strânse între toţi aceşti politicieni corupţi şi nu cred că va fugi din ţară”, a declarat Bojana Jovanovic.

 

„Nu vreau să cred că autorităţile sârbe îi vor permite să fugă”, spune, la rândul său, jurnalistul Vuk Jeremic.

 

Jurnaliştii sârbi au reproşuri chiar pentru propria breasla. Mai multă mediatizare a unor astfel de cazuri ar fi însemnat mai puţin loc pentru corupţie, spun ei.

 

„Când o poveste de o asemenea magnitudine nu-şi face loc în presa importantă, nu poate însemna decât un lucru: că media a fost influenţată să tacă. Cea mai mare parte a presei din Serbia e sub control”, susține Jeremic.

 

„Suntem la un nivel redus al libertăţii presei. Majoritatea presei e sub controlul guvernului”, confirmă Dorde Nakic, secretar general Nova Stranka, principalul partid de opoziție.

 

Joi, Sebastian Ghiţă este aşteptat la poliţie pentru prima înfăţişare impusă de instanţă în cadrul eliberării pe cauţiune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22