Presa străină: Demisia lui Blaga ar putea slăbi poziţia liberalilor înainte de alegeri

E.b. | 29.09.2016

Demisia copreşedintelui PNL Vasile Blaga, suspectat de trafic de influenţă, este comentată de presa internaţională, care avertizează că decizia ar putea slăbi poziţia liberalilor înainte de alegerile din 11 decembrie.

Pe aceeași temă

 

 

Agenţia Reuters aminteşte că Blaga este cel mai recent politician important care este anchetat, în cadrul unei campanii anticorupţie salutată de Comisia Europeană, care monitorizează justiţia din România.

 

“Procurorii anticorupţie au vizat politicieni de rang înalt din toate partidele, ceea ce scoate la lumină corupţia răspândită şi un tipar de acordare a contractelor publice prin mită”, scrie Reuters, conform News.ro.

 

Sondajele de opinie arată că liberalii sunt devansaţi de PSD, partidul cu cei mai mulţi reprezentanţi în Parlament, înainte de alegerile din 11 decembrie, mai scrie Reuters, care precizează că Liviu Dragnea rămâne lider PSD deşi a fost găsit vinovat de fraudă electorală anul acesta şi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

 

Agenţia Bloomberg îl citează pe prodecanul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Studii Administrative, Andrei Ţăranu, potrivit căruia “ancheta vizându-l pe Blaga şi demisia acestuia vor avea un impact foarte puternic asupra Partidului Liberal. “Va genera dezechilibre interne, chiar înainte de alegeri”, a adăugat el.

 

România, una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, se află într-o campanie anticorupţie „similară campaniei Mani Pulite, din Italia, din anii ‘90”, mai scrie Bloomberg, amintind că numeroşi oficiali sunt vizaţi de anchete sau judecaţi.

 

Şi Associated Press scrie despre demisia lui Blaga, pe care îl descrie drept “unul dintre politicienii cheie ai ultimului deceniu”.

 

DNA a anunţat, miercuri, că a început urmărirea penală a liderului PNL, Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul edil.

 

La scurt timp, Blaga a anunţat că îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22