Presa străină: Disputa «lipsită de demnitate» care «sfâşie familia regală a României»

E.b. | 10.11.2017

Trei generaţii ale familiei regale a României au fost implicate într-un scandal public joi, după ce un prinţ dezmoştenit a încercat să-şi vadă bunicul suferind, ceea ce a determinat-o pe mama tânărului să-l repudieze.

Pe aceeași temă

 

Este un comentariul al The Associated Press, în materialul ”O ceartă lipsită de demnitate sfâşie mândra familie regală a României”, preluat, între altele, de prestigioasele cotidiene The Washington Post (WP0 şi The New York Times (NYT), transmite News.ro.


Prinţesa Elena şi-a acuzat fiul, Nicholae Medforth-Mills, că a nesocotit ”viaţa privată, suferinţa şi demnitatea” tatălui ei în vârstă de 96 de ani, fostul rege Mihai I, într-un comunicat emis de casa regală.


Ea a făcut aceste declaraţii după ce casa regală a depus o plângere la poliţia elveţiană marţi, în care-l acuză pe Medforth-Mills că a încercat să intre cu forţa în casa bunicului său de la Aubonne, în Elveţia, şi că a ”agresat fizic şi verbal” trei membri ai personalului.


Medforth-Mills şi-a acuzat la rândul său rudele că încearcă să-l discrediteze şi că joacă ”un joc murdar”.


Mihai suferă de leucemie şi de un cancer de piele, iar casa reaglă a anunţat recent că starea sănătăţii i s-a înrăutăţit.

 

România este o republică, în care regele nu mai are vreo putere, însă românii îşi asociază familia regală cu eleganţa şi demnitatea - care le lipsesc politicienilor lor, afirmă ei.

 

Medforth-Mills, în vârstă de 32 de ani, este singurul nepot al lui Mihai, unul dintre cei mai populari membri ai familiei regale române. El a fost îndepărtat în august 2015 din a treia poziţie în succesiunea la tron.

 

Potrivit unor informaţii, Nicholas ar fi făcut un copil cu o româncă, lucru care l-a afectat pe Mihai, amintindu-i de copilăria sa nefericită, pe când tatăl său, Carol al II-lea, s-a căsătorit de trei ori şi a fost nevoit să renunţe la succesiunea la tron în urma unei aventuri amoroase, ceea ce l-a adus pe tron la vârsta de 5 ani.

 

Prinţesa Elena a precizat joi că Mihai a refuzat să-şi vadă nepotul din cauză că acesta nu a clarificat paternitatea copilului pe 2 noiembrie.

 

Mulţi români i-au luat apărarea pe reţele de socializare, apreciind că ar fi trebuit să i se permită să-şi vadă bunicul şi să aibă astfel ocazia să se împace.

 

Mihai este unul dintre puţinii lideri din timpului celui de-al Doilea Război Mondial încă în viaţă. El a fost rege în două rânduri, din 1927 în 1930 şi între 1940 şi 1947, când a fost obligat să abdice de către comunişti.

 

Dispută acasă la fostul rege al României”, titrează Agence télégraphique suisse (ATS), un material preluat de publicaţii francofone, în care scrie că poliţia din cantonul Vaud a confirmat o anchetă în curs cu privire la evenimentele de marţi.

 

Familia regală depune plângere la poliţie împotriva nepotului britanic al fostului rege din cauza agresării personalului”, scrie The Telegraph.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22