Presedintele a promulgat Ordonanta CNSAS

Bernard Noghiu | 14.11.2008

Pe aceeași temă

Joi, 13 noiembrie, presedintele Traian Basescu a promulgat Legea de aprobare a OUG 24/2008 prin care este reglementata functionarea CNSAS. Ordonanta contine mai multe prevederi care au provocat dezbateri aprinse in parlament.

Printre aceste prevederi este si cea referitoare la verificarea ierarhilor, a preotilor si a persoanelor asimilate acestora, prevedere care a fost eliminata initial, dar reintrodusa cu mentiunea ca acestia pot fi verificati de CNSAS la cererea cultelor din care fac parte.

O alta prevedere care a suscitat discutii a fost si cea care vizeaza neasimilarea colaboratorilor fostilor nomenclaturisti PCR.

Printre amendamentele care au fost propuse este si introducerea precizarii ca informatiile date trebuiau sa fie "cu intentie" si numai astfel persoana in cauza sa fie considerata colaborator al Securitatii, precizare care crea  necesitatea dovedirii "intentiei", ingreunand sau chiar impiedicand luarea unei decizii.

In urma dezbaterilor, precizarea a fost eliminata si s-a revenit la prevederea initiala, conform careia colaborator al Securitatii este orice persoana care a dat informatii, indiferent sub ce forma (note comentarii, rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii prin care se mentionau activitati potrivnice regimului comunist).

Nu este colaborator al Securitatii persoana care a furnizat informatii cuprinse in declaratii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, in timpul unei anchete sau al unui proces, persoanele judecate si condamnate. Actele care contin aceste informatii sunt parte a propriului dosar.

Ordonanta mai prevede ca persoanele care nu implinisera 16 ani la data colaborarii cu Securitatea nu sunt considerate ca fiind colaboratori decat daca sunt prezentate probe suplimentare.

Comisia juridica a introdus un amendament prin care si persoanele care au inlesnit obtinerea de informatii, prin punerea voita la dispozitia Securitatii a locuintei sau a unui spatiu propriu sunt asimilate colaboratorilor. In aceeasi categorie intra si cei care coordonau activitatea informatorilor, in calitate de rezidenti ai Securitatii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22